Therese Bengtsson, enhetschef på socialtjänstens vuxenenhet på Östermalm och Gudrun Berg, aktiv i föreningen Carpe Diem arrangerar en eftermiddag om psykisk hälsa. Foto: Sacharias Källdén

Östermalmsbor drar sig för att söka hjälp

Östermalm förknippas med hög social status och materiellt välstånd. Men hur står det till – egentligen?

  • Publicerad 18:25, 16 nov 2017

Therese Bengtsson är enhetschef på socialtjänstens vuxenenhet på Östermalm, som arbetar med människor som mår dåligt i stadsdelen.

– Tittar man på siffror på antalet personer som är inskrivna hos oss så ligger vår stadsdel lågt sett till om man jämför med områden i ytterstaden. Men samtidigt behöver det inte ge hela bilden. Att må psykisk dåligt på Östermalm eller och till exempel ha alkoholproblem är ofta lättare att dölja här, då personen har det bra ställt ekonomiskt, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det dröjer längre än på andra platser i staden innan man vänder sig till socialtjänsten på Östermalm, eftersom personer här generellt har egna resurser att klara sig själva längre. När en person väl blir känd inom socialtjänsten kan den mer eller mindre redan befinna sig i en misär, berättar Therese Bengtsson.

Vill få bort stigma

En förening som, i samarbete med stadsdelen, värnar om och vill fånga upp de som mår dåligt är Carpe Diem Östermalm/Lidingö. De är en lokal kamratförening inom Riksförbundet för Social och Mental hälsa, RSMH, och har i år funnits 20 år i stadsdelen.

– Vi vill verka för att avstigmatisera tankar och fördomar om att det inte går att fungera i samhället med en psykisk funktionsnedsättning, säger Gudrun Berg som är engagerad i föreningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Föreningen har ingen egen lokal men stadsdelen lånar ut en där de kan ordna aktiviteter för de drygt 20 medlemmarna. Ett exempel är filmkvällarna som man har varje fredag. Ett annat är föreläsningar och cirklar där medlemmarna kan "få nycklar till att leva ett bra liv", berättar Gudrun Berg,

– Att känna att man inte är ensam är ofta det viktigaste för en person som mår dåligt. Där är våra kulturaktiviteter en stor del som hjälper många att bryta ensamheten, säger Gudrun Berg.

Tror du att många känner sig ensamma på Östermalm?

– Det är säkert mycket som är undangömt bakom lyckta dörrar. Men då är det bra att det skrivs och talas om de här sakerna. Då öppnar det upp för samtal.

Föreläsning med Hjärnkoll

RSMH och socialtjänsten samarrangerar en eftermiddag om psykisk hälsa. Den 29 november föreläser två ambassadörer från förbundet Hjärnkoll om hur man kan kan leva ett bra liv trots psykiska funktionsnedsättningar. Bobergmansgatan 4, klockan 17.00-19.00.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Campus Manilla utreds efter larm om våld

Nyheter Rektorn på prinsessan Estelles skola svarar på kritiken Skolinspektionen utreder prinsessan Estelles skola på Djurgården efter larm om kränkningar och våld. Skolans rektor säger att hon välkomnar utredningen.måndag 22/10 16:45

Lärare fortsatt avstängd efter anklagelser

Nyheter Tvingades eskorteras bort av polis från skola Den lärare på en gymnasieskola som i förra veckan anklagades för närmanden mot elever är fortsatt arbetsbefriad. "I dag har vi lyft frågan och diskuterat med eleverna vad som har hänt", säger skolans...måndag 22/10 16:34