Östermalmselever vittnar om grova övergrepp

Tafsande i korridoren, våldtäkter på fester, rankning av tjejer. I kölvattnet av #metoo skapar elevkåren på Östra real en egen hashtag, #ivårakorridorer, för att samla in berättelser om övergrepp och trakasserier.

  • Publicerad 19:46, 14 dec 2017

Under hashtaggen #räckupphanden vittnar tusentals gymnasieelever om sexuella trakasserier och övergrepp. Om hur killar tar tjejer på rumpan i korridoren, om våldtäkter på fester, om filmade samlag som delas i sociala medier.

– Många i gruppen går i Östra real och man känner igen männen vars beteenden beskrivs, säger Rebecka Margolin som sitter i elevkårens styrelse.

"Jag höll på att kräkas, både under och efter sexet"

I tisdags la kåren upp en film på sin Facebook-sida där de läser upp anonyma berättelser om nej som inte accepteras, om grupptryck, våldtäkter och tafsande från elever på Östra real. "Jag drar ner byxorna och ser att jag har rivmärken över hela underlivet", vittnar en kvinna. "Han tjatar och tjatar och till slut går jag med på det", berättar en annan. "Jag höll på att kräkas, både under och efter sexet, för att jag mådde så illa", säger en tredje.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Inlägget taggar de med en egen hashtag, #ivårakorridorer, för att samla in fler historier.

– För mig var det en chock att sexuella trakasserier och övergrepp sker i så pass omfattande skala. Jag hade mer tänkt att det var i undantagsfall. Gruppen #räckupphanden är sluten men med #ivårakorridorer vill vi att alla ska få möjligheten att förstå vidden av det här problemet, säger Astrid Bladh.

Hon och de andra i elevkåren tror att många av killarna som begår övergrepp inte är medvetna om att de gör det.

EPSTEIN: Där och då blev jag den våldtagna

– Många vet inte vad som räknas som sexuella övergrepp. Flera har ju sagt i efterhand "jag trodde att hon ville, hon sa inget", säger Astrid Bladh och kompisen Stella Berlin fyller i:

– Hälften av dem som begår övergrepp tror nog att de har raggat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Responsen på elevkårens kampanj #ivårakorridorer har varit positiv och man hoppas samla in fler berättelser. Samtidigt berättar eleverna att de hört killar sitta och skratta åt #metoo i korridoren.

– Ofta förändras attityden när killar umgås i grupp. De flesta tänker nog att det är hemskt, men att det inte är "våra kompisar", säger Sara Franson.

"Rankar tjejer och gör listor"

Att förändra grundattityden hos män tror hon och de andra är nyckeln till att övergrepp och trakasserier ska minska.

– Det börjar ju inte med våldtäkt. Det är en jargong: killar pratar om hur de ska "trycka en tjej" (ha sex med, reds anm.), rankar tjejer och gör listor, säger Rebecka Margolin.

Elevkåren efterlyser mer undervisning i hur sexuella övergrepp definieras.

– Vi måste jobba mer systematiskt med frågorna i den ordinarie undervisningen. Man kan inte skaka bort det med att mycket händer på fritiden och fester. Det skapar ju en psykisk ohälsa som följer med in i klassrummen, säger kårens ordförande Erik Blom.

Se elevkårens kampanjfilm här ovanför

Elevkåren på Östra real börjar samla in metoo-berättelser. Från vänster Astrid Bladh, Sara Franson, Rebecka Margolin, Stella Berlin och Erik Blom. Foto: Linda Gren