Östermalmseleverna heilade – utredning läggs ner

Elever på en skola på Östermalm spelade in en film när de heilade under en skolresa till Auschwitz. Nu lägger polisen ner förundersökningen.

  • Publicerad 12:21, 13 nov 2017

Det var i somras det det framkom att ett antal elever i årskurs nio från Fredrikshovs slotts skola spelade in en film där de stod och heilade.

Detta under en skolresa till Auschwitz. Händelsen ansågs vara hets mot folkgrupp och filmen polisanmäldes av skolans rektor, men nu väljer polisen att lägga ner förundersökningen, rapporterar P3-Nyheter.

– För att något ska räknas som hets mot folkgrupp måste man se till spridningen, säger Shari Tingman, utredare på Polisen, till P3 Nyheter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Filmen med ungdomarna som gjorde nazihälsning ska ha skickats till ett 30-tal personer, men enligt polisen fanns det inget uppsåt, vilket gör att man alltså lägger ner ärendet.

– De har gjort sin bedömning att det inte har skett något brott, men sen kvarstår fortfarande den etiska biten, säger Maija Möller Grimakova, rektor på skolan som polisanmälde händelsen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

UTREDNING LÄGGS NER. Elever på Fredrikshovs slotts skola på Östermalm gjorde nazihälsningar när de besökte ett koncentrationsläger. Nu läggs utredningen ner. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29