Villagatans förskola kan bli tvingad att förminska sina barngrupper pga för hög bullernivå. Foto: Jannie Flodman

Östermalmsförskola kan tvingas minska barngrupperna

Betala 2,5 miljoner eller minska barngrupperna. Det är alternativen för Östermalmförskolan. Anledningen: för dålig luft och för mycket buller.

  • Publicerad 11:21, 4 jul 2017

I dag går 118 barn på Villagatans förskola. Men redan 2014 upptäcktes problem med för mycket buller och dålig luft.

Sedan dess har miljöförvaltningen krävt åtgärder och Stockholmshem, som äger fastigheten, samt Östermalms stadsdelsförvaltning har försökt komma åt problemen.

Nya regler ger större barngrupper i Stockholms förskolor

Nu har man landat i två förslag.

En stor ombyggnad och byte av hela ventilationssystemet, vilket skulle kosta runt 2,5 miljoner och att förskolan tvingas stänga i minst tre månader.

Eller att minska antalet barn på förskolan för att få bättre luft och att sätta upp ljuddämpare för att minska ljudnivån. Det skulle kosta 532 000 kronor.

Både Stockholmshem och stadsdelen förordar det senare förslaget. Enligt Stockholmshem är det svårt att genomföra större tekniska förändringar eftersom huset har kulturhistoriskt värde och många små utrymmen.

Mysigt och trångt på Östermalms öppna förskolor

Barn och personal kan flyttas

– Det är ett väldigt stort jobb att förbättra ventilationssystemet, som är ganska gammalt. Bullret är däremot lätt åtgärdat, där kan vi installera ljuddämpare, säger Anders Arleteg, områdeschef för Stockholmshem och fortsätter:

– Vissa avdelningar har underskott och vissa har överskott av tilluft. Tanken är därför att omstrukturera barngrupperna och flytta barn och personal mellan avdelningarna, säger han.

Camilla Waldem är handläggare på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Enligt henne måste förskolan minska med ungefär 13 barn för att "uppnå gällande riktvärden för hur mycket luft det ska finnas på förskolan".

– Hur de väljer att omfördela barn och personal är upp till dem, säger hon.

Brf vill bli av med förskola – för att bygga bostäder

I mejlkorrespondens med miljöförvaltningen uppger Östermalms stadsdelsförvaltning att en eventuell omstrukturering och minskning av barngrupperna inte är aktuell förrän hösten 2018, eftersom intaget av barn till hösten 2017 redan är satt och det är "hårt tryck på förskolan".

"Finns inget att informera om"

Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska ta ställning till vilket alternativ det blir inom närmsta veckorna.

Varken stadsdelsförvaltningens förskoleavdelning eller ansvariga på Villagatans förskola vill kommentera ärendet förrän det är beslutat vilket alternativ som ska genomföras.

Enligt förskolans ledning har de inte gått ut med någon information om ärendet till föräldrarna eftersom det enligt dem ännu inte funnits något att informera om.

Det har hänt:

Redan 2014 hade miljö- och hälsoskyddsnämnden synpunkter på buller från ventilationssystemet på Villagatans förskola. Då uppmättes 41 decibel i en av förskolans rum. Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus är att nivån inte bör överskrida 30 decibel. Stockholmshem som har hand om fastigheten utförde då en del åtgärder, bland annat byggdes ett aggregat om för 550 000 kronor.

Vid senaste inspektionen 2016 hade Miljöförvaltningen anmärkningar på 15 rum i förskolans verksamhet där bullret översteg maxgränsen. Högsta uppmätta nivå låg då på 39,1 decibel. Det är även undermåliga luftförhållanden i flera av rummen.

I april 2017 kom Stockholmshem med två åtgärdsförslag som Miljönämnden ska fatta beslut om närmsta veckorna.

Den populära öppna förskolan som ligger på andra våningsplanet berörs inte av anmärkningarna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ordnade babyshower för gräsanden Mona

Nyheter Oväntade gästen fick stanna kvar på vännernas balkong vid Nytorget Dags att slopa begreppet "hönshjärna". Fåglar kan vara bra mycket smartare än vi tror. Åtminstone finsmakaren Mona, som valt att fostra sina barn i en takvåning vid en av stans mest prominenta...lördag 14/7 9:50

Resenärer upprörda i pendelkaoset

Nyheter Stationer fortsatt avstängda efter rulltrappshaveri: "Det är vansinne" Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City är avstängda sedan i morse, något som upprört resenärer hela förmiddagen. På Södra station i Stockholm är stämningen blandad.fredag 13/7 14:07