När Staffan Valdemar Holm regisserar Molières Tartuffe utspelar sig den klassiska komedin både i nutid och i Dramatens närområde, i en tidstypisk Östermalmsfamilj. Mirja Turestedt, Magnus Roosman och Magnus Ehrner. Foto: Linda Gren

Östermalmsmardröm har premiär på Dramaten

Moliéres då kontroversiella 1600-talspjäs Tartuffe går alldeles utmärkt att applicera på nutida Östermalm. Det tycker i alla fall regissören Staffan Valdemar Holm vars uppsättning har premiär på Dramaten på lördag.

  • Publicerad 14:18, 12 jan 2018

"En Östermalmsmardröm". Så beskriver Staffan Valdemar Holm version av Moliéres Tartuffe. 1664 hade pjäsen premiär i Versailles men förbjöds strax därefter. Förbudet hävdes 1669 efter att den skrivits om.

Kortfattat handlar den om en rik familj där pappan genomgår en existentiell kris. Han bjuder hem en tiggare och charmas av honom så till den grad att han ger bort allt han äger och har. Allt medan resten av familjen upprört ser på.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag har inte gjort något med texten förutom att jag har skurit bort delar som inte hörde till ursprungstexten. Pjäsen handlar om en högreståndsfamilj i Paris men nu utspelar den sig i Stockholm och i ett område med stora våningar som man kan bo i om man har tillräckligt med ekonomiska medel, säger Staffan Valdemar Holm.

Han använder inga typer av moderna attribut som till exempel mobiltelefoner på scenen.

– Jag tror ändå att det går att korta avståndet från 1600-talet. Det skulle kunna hända på Östermalm. Tänk dig att pappan i en rik familj går ner till Hedvig Eleonora kyrka och träffar en lodis som han tar hem och bjuder på allt. Och som till och med får flytta in. Vad skulle hända då?

Tror du att pjäsen kommer provocera?

– Nej. Den ställer snarare en fråga om vårt förhållande till social rörlighet som är ständigt aktuell.

Efter det genrep som Östermalmsnytt besöker sitter två kvinnor kvar i salongen och pratar. "Men vad är det för budskap, att man inte ska släppa in främlingar?" frågar en av dem den andra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är bra om publiken börjar fundera. Vi kan inte komma med svaret, det vore för platt, säger Magnus Ehrner som spelar Tartuffe.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29