Östermalmspar plockar skräp – i finkläder

I flera år har Gunborg och Jacob Palme plockat skräp på Östermalm. Nu vill de engagera fler Östermalmsbor. "Vi vill visa att man kan vara fin samtidigt som man plockar skräp".

  • Publicerad 15:18, 5 dec 2017

Det är hemskt att Östermalm har blivit en stor skräphög.

Gunborg och Jacob Palme bor på Skeppargatan och promenerar ofta i området. Men för några år sedan tröttnade de på tuggummin, snusprillor, cigarettfimpar och annat skräp på Östermalms gator.

De köpte varsin skräpplockartång och började ta med dem på sina promenader.

– Jag plockar varje dag. Det tar ungefär 20 minuter att fylla en skräppåse. En dag skrev jag en lapp som jag satte upp där det stod "det går att dna-testa prillor, fimpar och tuggummin". Nästa dag var det helt rent på gatan. Men sen var det snart skräpigt igen, säger Gunborg Palme.

Tidigare i år skrev hon och Jacob Palme ett medborgarförslag som de skickade in till stadsdelsnämnden. Där föreslog de att stadsdelsförvaltningen köper in plocktänger som man lånar ut gratis till Östermalmsbor. Politikerna nappade på idén och nu är inköp av 20 stycken på gång.

– Vi insåg att vi inte klarar av att städa hela Östermalm själva, det blir för mycket, säger Jacob Palme.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En idé som paret har är att "stafettstäda".

– Man kan börja i ett kvarter och låta plocktången vandra runt. När man har städat så hänger man tången på grannens dörr, säger Gunborg Palme och fortsätter:

– Det är viktigt att få fram att man kan vara fin samtidigt som man plockar skräp, det ska inte kännas som ett lågstatusjobb.

Många kommer fram till Jacob och Gunborg när de städar gatorna och visar sin uppskattning.

– Det finns ett enormt intresse för att hjälpa till. Det är hemskt att Östermalm har blivit en stor skräphög.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De är överens om att det borde finnas fler papperskorgar i stadsdelen.

– En i varje gathörn. Det ska vara lika enkelt att slänga i en papperskorg som att slänga på marken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ödehuset på Söder har fått nytt liv

Nyheter Tegelhuset i Fatbursparken – nu fullt med musik Elektronisk indiepop, krautrock, metal och körsång. I flera år har det sagolika 1800-talshuset nedanför Medis ekat tomt. Men sedan en musikförening flyttat in är det helt andra tongångar i Tegelhuset.lördag 24/3 9:00

Nu byggs nya spårvägen i City

Nyheter NYA SKISSER: ✓Helt bilfri gata ✓Ny hållplats vid T-Centralen ✓Fler spårvagnar Bilfria gångstråk och ny slutstation för spårvagnslinjen vid T-Centralen. Bygget av nya Klarabergsgatan ser ut att bli klart tidigare än beräknat – nu läggs rälsen som ska göra spårvagnspendlingen...lördag 24/3 8:50