Hemma. Östermalmsbon Jan Molander har bott i området sedan 1960-talet. Foto: Sacharias Källdén

Östermalmsväljare övergav Moderaterna

Moderaterna tappar massor av väljare till de mindre allianspartierna på hela Östermalm. I distriktet kring Garnisonen har M förlorat hela 21,2 procentenheter. Vinnarna i området är Kristdemokraterna.

  • Publicerad 15:53, 13 sep 2018

Medan Moderaterna backar på Östermalm går de övriga allianspartierna framåt. Tendensen är densamma i hela norra innerstan, liksom i Stockholms stad och på riksnivå. I området kring Garnisonen backar M med hela 21,2 procentenheter och där är Kristdemokraterna, som ökar med 11,8 procentenheter, valets stora vinnare.

En fråga som engagerat många lokalbor är det planerade bygget av Nobel Center på Blasieholmen som Moderaterna är för men som både KD och Liberalerna är kraftigt emot.

– En sådan fråga skulle absolut kunna påverka hur folk röstar. Folk är lite rörliga och kortsiktiga, aktuella saker kan spela in när de väljer parti. Jag tycker egentligen att det är lite konstigt. När man röstar borde man ha ett mer långsiktigt perspektiv, säger Östermalmsbon Jan Molander.

Stödröstare valde Kristdemokraterna

Han tror att många som vanligtvis röstar på Moderaterna röstade på KD i år som en "räddningsaktion".

– Det fanns en utbredd rädsla att de skulle åka ur och KD gick ju ut själva och sa att partiet är ett villkor för att alliansen ska kunna styra, så där har man nog fått en del stödröster, säger Jan Molander, som har bott i området sedan 1960-talet.

Moderaterna gör jättetapp i Vasastan

Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stad, tror också att motståndet till Nobel Center på Blasieholmen är en förklaring till partiets framgång.

– Det är en stor anledning till att vi går framåt, det är jag helt säker på. Sen är det självklart inte bara det. Vi har satsat extra i valrörelsen på att synas på Östermalm och kring Karlaplan där vi vet att vi har hög potential och har varit starka historiskt. Vi har ett budskap med lägre skatt och till exempel att man bör bygga mer i klassisk stil som jag tror appellerar till de boende i området, säger Erik Slottner (KD).

Tror M tappat på grund av Nobel Center

Joakim Larsson, förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms stad, tror också att frågan om Nobel Center har spelat en roll för valresultatet.

– I vissa distrikt har den varit väldigt viktig. Men vi måste analysera valresultatet mer än så. Vi kan konstatera att Moderaterna har tappat i hela staden, samtidigt har alliansen stärkts som helhet och den majoritet som suttit har försvagats, säger Joakim Larsson (M).

I Skarpnäck röstade var fjärde på V

En kvinna som Östermalmsnytt pratar med tror att Kristdemokraterna har gått framåt även på grund av att partiet riktat kritik mot införandet av högre parkeringsavgifter.

– Jag tycker att det är viktigt med bättre parkeringsmöjligheter. För oss som bor vid Oxenstiernsgatan är det väldigt svårt i dag och Kristdemokraterna har kritiserat majoritetens parkeringsstrategi med högre avgifter och på fler gator, säger hon.