Osthuset överklagas ännu en gång

Spaden gick i marken för fyra månader sedan. Men närboende i en bostadsrättsförening i Gubbängen tänker inte hissa vit flagg. Istället krigar de på mot studentbostäderna och tar nu striden till mark- och miljödomstolen.

  • Publicerad 10:45, 19 dec 2018

Historien om två hus för studenter går åratal tillbaka i tiden. Vändorna är många, politiker har avgått i protest, närboende har rasat å det grövsta, och längs vägen har ena husets utseende gjorts om för att blidka antagonisterna.

Huset Knekten som från början skulle ha runda fönster, därav smeknamnet Osthuset, ska istället få rektangulära fönster när det väl är klart. För klara ska både Knekten och det andra huset Maja bli. Alla planer har vunnit laga kraft och byggandet invigdes i augusti 2018: 100 studentlägenheter är på gång. Hela historien kan du läsa här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men en stor grupp boende i den närbelägna bostadsrättsföreningen Stockholmshus nr 11 ger inte upp. I november avslog länsstyrelsen en överklagan som ville upphäva både bygg- och marklov. Nu har de 16 Gubbängsborna tagit det till Mark- och miljödomstolen för att domstolen ska upphäva länsstyrelsens avslag och omedelbart stoppa byggandet.

Överklagarna tycker sig ha hittat ett kryphål i hanteringen av ärendet. Detaljplanen ska enligt deras tolkning bara tillåta just studentbostäder. Men i bygglovet medges enligt deras tolkning även flerbostadshus. Att bygglov och detaljplan avviker från varandra är enligt dem då skäl nog att avblåsa byggandet för evigt då detta innebär stora skillnader gällande trafikbuller.

Huruvida Mark- och miljödomstolen väljer att lyssna på de boende i brf Stockholmshus nr 11, och gå på deras linje, återstår att se.

Sju års tjafs – nu byggs Osthuset

Sida vid sida. Johan Lins, byggherre, och Karin Wanngård, S-politiker, gjorde ett gemensamt gräv när bygget invigdes den 30 augusti 2018.

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08