Osthuset överklagas ännu en gång

Spaden gick i marken för fyra månader sedan. Men närboende i en bostadsrättsförening i Gubbängen tänker inte hissa vit flagg. Istället krigar de på mot studentbostäderna och tar nu striden till mark- och miljödomstolen.

  • Publicerad 10:45, 19 dec 2018

Historien om två hus för studenter går åratal tillbaka i tiden. Vändorna är många, politiker har avgått i protest, närboende har rasat å det grövsta, och längs vägen har ena husets utseende gjorts om för att blidka antagonisterna.

Huset Knekten som från början skulle ha runda fönster, därav smeknamnet Osthuset, ska istället få rektangulära fönster när det väl är klart. För klara ska både Knekten och det andra huset Maja bli. Alla planer har vunnit laga kraft och byggandet invigdes i augusti 2018: 100 studentlägenheter är på gång. Hela historien kan du läsa här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men en stor grupp boende i den närbelägna bostadsrättsföreningen Stockholmshus nr 11 ger inte upp. I november avslog länsstyrelsen en överklagan som ville upphäva både bygg- och marklov. Nu har de 16 Gubbängsborna tagit det till Mark- och miljödomstolen för att domstolen ska upphäva länsstyrelsens avslag och omedelbart stoppa byggandet.

Överklagarna tycker sig ha hittat ett kryphål i hanteringen av ärendet. Detaljplanen ska enligt deras tolkning bara tillåta just studentbostäder. Men i bygglovet medges enligt deras tolkning även flerbostadshus. Att bygglov och detaljplan avviker från varandra är enligt dem då skäl nog att avblåsa byggandet för evigt då detta innebär stora skillnader gällande trafikbuller.

Huruvida Mark- och miljödomstolen väljer att lyssna på de boende i brf Stockholmshus nr 11, och gå på deras linje, återstår att se.

Sju års tjafs – nu byggs Osthuset

Sida vid sida. Johan Lins, byggherre, och Karin Wanngård, S-politiker, gjorde ett gemensamt gräv när bygget invigdes den 30 augusti 2018.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Älvsjö ska får mer strandbad – Långsjöbadet överfullt

Nyheter Planerar ny badplats för att möta efterfrågan Badet vid Långsjön i Älvsjö är populärt – och proppfullt. Nu satsar stadsdelen på att hitta nya ställen vid sjön där badsugna kan plumsa i.måndag 21/1 15:43

Se superblodmånen över Stockholm

Nyheter Mäktigt syn på himlen under måndagsmorgonen Missade du "superblodmånen" i morse och vill inte vänta i tio år till? Så här såg det ut i morse när den röda himlakroppen sken över Stockholm.måndag 21/1 10:40