Osthuset överklagas ännu en gång

Spaden gick i marken för fyra månader sedan. Men närboende i en bostadsrättsförening i Gubbängen tänker inte hissa vit flagg. Istället krigar de på mot studentbostäderna och tar nu striden till mark- och miljödomstolen.

  • Publicerad 10:45, 19 dec 2018

Historien om två hus för studenter går åratal tillbaka i tiden. Vändorna är många, politiker har avgått i protest, närboende har rasat å det grövsta, och längs vägen har ena husets utseende gjorts om för att blidka antagonisterna.

Huset Knekten som från början skulle ha runda fönster, därav smeknamnet Osthuset, ska istället få rektangulära fönster när det väl är klart. För klara ska både Knekten och det andra huset Maja bli. Alla planer har vunnit laga kraft och byggandet invigdes i augusti 2018: 100 studentlägenheter är på gång. Hela historien kan du läsa här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men en stor grupp boende i den närbelägna bostadsrättsföreningen Stockholmshus nr 11 ger inte upp. I november avslog länsstyrelsen en överklagan som ville upphäva både bygg- och marklov. Nu har de 16 Gubbängsborna tagit det till Mark- och miljödomstolen för att domstolen ska upphäva länsstyrelsens avslag och omedelbart stoppa byggandet.

Överklagarna tycker sig ha hittat ett kryphål i hanteringen av ärendet. Detaljplanen ska enligt deras tolkning bara tillåta just studentbostäder. Men i bygglovet medges enligt deras tolkning även flerbostadshus. Att bygglov och detaljplan avviker från varandra är enligt dem då skäl nog att avblåsa byggandet för evigt då detta innebär stora skillnader gällande trafikbuller.

Huruvida Mark- och miljödomstolen väljer att lyssna på de boende i brf Stockholmshus nr 11, och gå på deras linje, återstår att se.

Sju års tjafs – nu byggs Osthuset

Sida vid sida. Johan Lins, byggherre, och Karin Wanngård, S-politiker, gjorde ett gemensamt gräv när bygget invigdes den 30 augusti 2018.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

De ska hjälpa Stockholms par till bättre sexliv

Nyheter Här öppnar stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet Stress, skärmar och storstadshets skjuter stockholmarnas sexlust i sank. Nu satsar RFSU på stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet – både det ovanliga och vanliga.lördag 23/3 20:00

Nu våras det för loppisarna i Söderort

Nyheter STOR LISTA: Loppmarknaderna du inte vill missa Det våras för loppisarna – framförallt i Söderort. Här är ett gäng fyndtillfällen du inte vill missa.lördag 23/3 9:00