PÅVERKAR. "Segregation finns med som en dimension i alla våra problem", säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S). Foto: Arkivbild

Östlin: Botkyrka är mest segregerat i Sverige

Alla Botkyrkas problem grundas i segregation. Det menar Botkyrkas kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) som tillsammans med den nya mittenmajoritet presenterat en plan för hur den ska tacklas. 1 000 nya bostäder om året är en av lösningarna.

  • Publicerad 12:26, 9 apr 2019

Den politiska plattformen som Botkyrkas mittenmajoritet presenterade i fredags är fokuserad på problemen. Anledningen är att undvika att de problem som Botkyrka har sopas under mattan, menar Ebba Östlin (S).

– Vi lever i Sveriges mest segregerade kommun och segregation finns med som en dimension i alla våra problem och utmaningar. Segrationens negativa effekter påverkar alla Botkyrkabor, säger hon.

Så hur tacklar man segregationen?

– För att tackla segregation måste vi jobba både här och nu och långsiktigt, metodiskt och på flera plan med skolan och trygghet exempelvis.

Men ni har ju haft tid på er. Socialdemokraterna har lett Botkyrka i 25 år, varför har ni inte lyckats bättre?

– För att vi inte är en liten ö. Vi är påverkade av vad som händer i hela regionen. Och vi har inte haft socialdemokratiska regeringar under hela den här tidsperioden och det gör stor skillnad nu när exempelvis de generella statsbidragen höjs.

Framförallt Ebo, alltså lagen om eget boende för asylsökande och flyktingar, har påverkat Botkyrka enormt, menar Ebba Östlin.

– Det är en nationell lag som har landat rakt ner i våra bostadsområden. Vår kommun har varit en av de största mottagarna av nya svenskar och det har påverkat oss.

Vill bygga hyresrätter i Tullinge

Att andra kommuner inte har tagit samma ansvar för flyktingmottagandet har ökat segregationen ytterligare och skadat tillväxten i regionen, menar Ebba Östlin.

– Det är ett samhällsekonomiskt osmart sätt att hantera det på, säger hon.

I partiprogrammet lovar mittenmajoriteten en byggtakt på över 1000 bostäder per år. Det ska byggas så att områden blir mer uppblandade, med bostadsrätter och radhus i de områden där det idag finns mest hyresrätter.

– Och vi vill kommer även bygga hyresrätter i områden som Tullinge, och det kan upplevas mer skrämmande, säger hon.

Betyder "blandade boendeformer" även att hyresrätter kan ombildas till bostadsrätter?

– Det har vi inte med i plattformen. Fullmäktige fattade beslut under förra mandatperioden att Botkyrkabyggen inte ska minska sitt bestånd.

Men Botkyrkabyggen bygger också bostäder. Till exempel ska det byggas 200-250 hyresrätter i Tumba skog. Botkyrkabyggen ökar alltså sitt bestånd.

Kan det ge utrymme för att hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter?

– Ja så är det. Om de bygger 300 hyresrätter så finns det möjlighet att sälja 299, men som sagt, ombildning ingår inte i plattformen för den här mandatperioden, säger Ebba Östlin.

Oppositionen i Botkyrka kommun tycker att mittenmajoriteten i stora drag har prioriterat bra i den nya plattformen, men önskar att skattepengarna gick till skola, vård och omsorg och infrastruktur.

– Vi har fortfarande skattepengar som går till Botkyrka konsthall och kulturflum som kreativa fonden, drömdeg och Subtopia. Det tillhör inte välfärdens kärna, säger Stina Lundgren (M).