Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) vill att hela Botkyrka kommun, inklusive de välbärgade villaområdena i Tullinge, ska undantas från ebo-lagen. Foto: Botkyrka kommun/Claudio Britos

Östlin (S) svarar på regeringens ebo-kritik

Ebo-lagen borde inte finnas alls, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) efter att regeringen riktat kritik mot Botkyrka och andra kommuner som valt att inskränka asylsökandes rätt att bosätta sig i hela kommunen.

  • Publicerad 12:35, 25 maj 2020

När regeringen öppnade för kommuner att undanta områden från rättigheterna som ebo-lagstiftningen ger asylsökande var det många som tog chansen. Elva kommuner ansökte rent av om att undanta kommunen i sin helhet från lagen, som tillåter asylsökande att bosätta sig var som helst utan att förlora statsbidrag. En av dem är Botkyrka.

Men det var inte så regeln var tänkt att användas, säger nu regeringen. Meningen var att minska segregationen genom att göra det svårare för asylsökande att bosätta sig i redan utsatta områden. Inte att göra det svårare i hela kommunen.

Därför vill man nu ändra regelverket. Men kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S), säger att man fått godkänt, och vill inte säga vad man gör om regeringen tar och ändrar reglerna:

– Vi har fattat vårt beslut i god ordning och fått det beviljat. Så det beslutet ligger. Sedan om vi måste ansöka igen, om det görs en förändring i lagstiftningen, det vill jag inte spekulera om idag.

"Människor blir utnyttjade"

De nya reglerna om undantag träder i kraft den 1 juli i år. Regeringens senaste beslut kommer börja gälla först den 1 januari 2021.

Men enligt Ebba Östlin borde ebo-lagen aldrig ens blivit till:

– Lagstiftningen har inte möjliggjort en bra integration i Sverige, utan innebär snarare att människor blir utnyttjade, säger hon.

– Vi vet att det säljs adresser där man betalar fem–tio tusen för att vara skriven där, och så får man en madrass kanske. Efter det måste man betala av den skulden genom att jobba svart. De pengarna göder de kriminella organisationerna.

Oppositionspartiet Moderaterna, som har backat majoritetens beslut om att undanta hela kommunen, är starkt kritiska till regeringens senaste giv i ebo-frågan.

– Det är förvånande att migrationsminister Morgan Johansson inte förstår bättre.
Botkyrka är en av de kommuner i Sverige som tagit störst ansvar i migrationsmottagandet och att inte frita hela Botkyrka från EBO-lagen betyder bara att man flyttar problemen från en kommundel till en annan, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd.