Trängsel. Metin Gürbüz och Håkan Karlsson, från Skogås/Trångsunds FF, har förespråkat en ny plan bredvid den existerande på Nytorps mosse. Foto: Henrik Lindstedt

Östra Huddinge får nygammal fotbollsplan

Fotbollslaget Skogås/Trångsund har under flera år kämpat för att få en till fullstor plan till östra Huddinge. Nu ska den bli av – intill Nynäsvägen.

  • Publicerad 10:42, 8 nov 2019

Nästa vecka väntas kultur- och fritidsnämnden klubba ett beslut om att ge östra Huddinge en ny 11-spelsplan.

– Vi har redan tjuvstartat. Nu tittar vi på vilka markjobb som behöver göras och förhoppningen är att ha planen klar till sommaren, säger Bosse Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Beslutet innebär att den gamla fotbollsplanen Vreten, vid rondellen i korsningen Gamla Nynäsvägen och Österleden, ska rustas upp och få konstgräs och nya faciliteter. Planen har i dag naturgräs, men underhålls inte.

Kommunen har tidigare tittat på två alternativ, antingen en ny plan på Nytorps Mosse eller en längre söderut på Gamla Nynäsvägen där det nya området Entré Skogås planeras.

Gick emot fotbollsklubbens förslag

Skogås/Trångsunds FF har kämpat för att få till en ny plan intill den existerande på Nytorps Mosse. Det alternativet skulle vara bättre för klubben eftersom deras verksamhet skulle vara samlad på ett ställe.

– Nytorps Mosse ligger ju helt perfekt egentligen. Skogås finns på den ena sidan och Trångsund på den andra och här möts allihop. Lägger vi en plan i Entré Skogås så är det bara Skogåsungdomar som kommer gå dit. Det finns det inte en ungdom från Trångsund som skulle, sade Metin Gürbüz, lagledare i Skogås/Trångsund till HuddingeDirekt i våras.

Men nu har alltså valet fallit på ett tredje alternativ som också ligger i området som ska bli Entré Skogås.

Finansieras med statliga miljoner

Eftersom planen ligger i Skogås och inte i Trångsund får Huddinge kommun socioekonomiskt bidrag från Boverket på 5 miljoner kronor. Totalt väntas upprustningen kosta 12 miljoner kronor.

– Om vi hade lagt planen på Nytorps mosse hade vi inte fått pengarna. Det är en del av förklaringen varför vi valde Vreten. Men om vi hade lagt den på Nytorps mosse hade vi heller inte haft en 11-spelsplan i östra Huddinge under hela produktionsperioden, säger Bosse Källström.

Snättringe är ett annat område i behov av en ny fullstor fotbollsplan. Där finns ett färdigt beslut och budgeterade pengar för att anlägga en ny plan på Snättringe IP, men kommunen inväntar klartecken från Stockholm vatten och avfall.

Vreten är en gammal outnyttjad 11-spelsplan med naturgräs. Nu ska den rustas upp och få konstgräs. Foto: Google Earth