Bättre luft och fler muggar. Östra Real ska renoveras för 161 miljoner och kommer stänga verksamheten nästa läsår. Foto: Pär Hugosson

Östra Real renoveras – tusentals elever flyttas till Kungsholmen

Nu står det klart att Östra Real ska genomgå en omfattande renovering. Nästa läsår kommer skolans elever flyttas till temporära lokaler på Kungsholmen.

  • Publicerad 06:31, 24 aug 2017

Anrika Östra Real på Karlavägen är över 100 år gammal och har inte renoverats på många år. Nu har utbildningsnämnden beslutat att fräscha upp byggnaden rejält.

– Vi bygger ut Stockholms stads gymnasiekapacitet kraftigt och tar hand om våra befintliga skolpalats så att de ska fungera väl för många generationer framöver, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

Totalt handlar det om en renovering för 161 miljoner kronor. På Östra Real är man positiv till beskedet.

– Vi är jätteglada att man äntligen kommer till skott med renoveringen. Det har talats om det här i många år och det är väldigt skönt att man nu tar tag i det, säger Madeleine Heiman, rektor på Östra Reals gymnasium.

Rekordmånga nya skolor på gång i Stockholm– här är hela listan

Till- och ombyggnationen ska påbörjas nästa höst. Allt beräknas klar till höstterminen år 2019. men tanken är att elever som tar studenten våren 2019 kommer att få springa ut på Östra Reals skolgård.

Under renoveringstiden kommer skolans dryga 1100 elever tvingas flytta till temporära lokaler på Kungsholmen. Närmare bestämt till länsstyrelsens gamla lokaler på Hantverkargatan som görs om till Anna Whitlocks gymnasium.

– Det är en väldigt bra lösning. Eftersom Anna Whitlocks gymnasium öppnar först hösten 2018 kommer det bara finnas förstaårselever där första året, vilket gör att vi får plats, säger Madeleine Heiman.

Tibble vill köpa storskola i grannkommunen: "Enorm brist på platser"

Den främsta orsaken till att Östra Real renoveras är att ventilationen är undermålig och inte uppfyller dagens riktvärden. I samband med det rustas även övriga delar av skolan.

– Det är lika bra att göra allt i samma veva. Vi kommer få betydligt fler toaletter och en större matsal, något vi efterfrågat länge, säger Madeleine Heiman.

Det är viktigt att renoveringen inte drar ut på tiden då det inte kommer att finnas plats på Kungsholmen mer än ett läsår.

Det här ska göras för 161 miljoner

Ventilationen ska bytas ut och få en ordentlig kapacitetsökning

Förbättrad akustik i korridorer och trapphus

Nya toaletter

Större matsal

Nya grupprum och fler studieytor

Ett antal olika tillgänglighetsanpassningar

FAKTA: Östra Real

Ritat av Ragnar Östberg

Byggdes 1906-1910

Är blåklassad enligt Stadsmuseets klassificering.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.