Otrygg cykelväg i Åkeshov rustas upp

Satsningen på Västerorts cykelstråk fortsätter. Nu ska en sträcka mellan Brommaplan och Åkeshov rustas upp för 33 miljoner kronor.

  • Publicerad 08:58, 31 jan 2018

Cykelsträckan mellan Åkeshov och Brommaplan är en del av det så kallade Hässelbystråket – den 15 kilometer långa sträckan mellan Åkermyntan i Hässelby och stadshuset. Nu ska vägen, som trafikkontoret refererar till som "den saknade länken", bli bättre.

Idag är sträckan otrygg och går i blandtrafik på lokalgatan som går parallellt med Bergslagsvägen, närmast Åkeshovs tunnelbanestation. Nu föreslås hela sträckan istället få en dubbelriktad cykelbana och separerad gångbana. Cykelbanan blir 3,25 meter bred, som är enligt den nya cykelstandarden i Stockholm.

SE KARTAN. Här får Västerort nya cykelbanor för 60 miljoner

För detta kommer lokalgatans bilfiler att behöva smalnas av. Och precis efter Åkeshovsrondellen blir det enkelfiligt för bilar en kort sträcka.

– Det betyder att bilarna får slussas en i taget, så man får vänta på sin tur. Biltrafiken är fördelad ganska bra över dygnet, så det kommer inte påverka i någon större utsträckning, säger Per-Åke Tjärnberg, trafikplanerare på trafikkontoret.

Fler cykelställ

Åkeshov är en utpekad knutpunkt för de som väljer att kombinera cykelpendlande med att åka kommunalt. Därför förses stationen med ett nytt cykelställ med väderskydd.

– Cykelparkeringen som står där nu kommer att rivas och vi kommer få dit en fin cykelparkering med tvåvåningsställ och plats för 150 cyklar, så det kommer bli bra. Idag finns det runt drygt hälften skulle jag tro, säger Per-Åke Tjärnberg.

Totalt beräknas upprustningen av sträckan att kosta 33 miljoner kronor. Genomförandet ska klubbas i trafiknämnden den första februari. Om allt går som planerat hoppas man komma igång med bygget under sensommaren 2018 och vara färdiga framåt våren 2019.

Rustas upp. Att cykla mellan Åkeshov och Brommaplan ska snart kunna bli tryggare. Foto: Ellinor Prawitz

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska utemiljön kring Åkis bli bättre

✓Mindre buskage ✓Bättre belysning ✓Fler papperskorgar I måndags gick en trygghetsvandring av stapeln i området runt Åkermyntan och Smedshagen. Klottret såg ut att ha minskat, men det finns saker som behöver bli bättre.onsdag 23/5 16:28

Brommaföräldrar vill få fler att nattvandra

Samlades på Äppelviksskolan efter flera rån Oron för ungdomars trygghet har ökat kraftigt i Bromma den senaste tiden. Därför bjöd Äppelviksskolans föräldraförening in föräldrar från Brommas högstadieskolor till ett möte för att locka fler till...onsdag 23/5 16:27