Ett stort antal döda mörtar i ett av vattendrag till sjöarna. Foto: Mike Sjölund

Ovanlig fiskdöd upptäckt i Vallentuna

I december påträffades en stor mängd döda fiskar i ett vattendrag i Vallentuna. Miljöavdelningen kan nu konstatera att det med all sannolikhet inte rör sig om miljögifter.

  • Publicerad 09:12, 9 jan 2019

Den varma sommaren gör sig påmind även under vintern.

I slutet av december påträffades ett stort antal döda mörtar i en kanal mellan Storsjön och Lillsjön i Lindholmen i Vallentuna. En ovanlig företeelse under vintern, enligt Sandra Wargclou miljöchef på Vallentuna kommun.

Frida Hellblom, miljöinspektör, menar att fiskarna troligen drunknande på grund av låga vattennivåer och alltså lågt syre. Det efter att provsvaren kommit.

– Det är inget fel på PH-värdet och syrehalten var låg, säger hon.

Problem efter sommartorkan

I augusti kom flera rapporter runtom i Sverige om fiskar som dör i stora antal. Detta till följd av den höga värmen och torkan som skapar ohälsosamma miljöer för fiskarna. Med förhöjda risker för sjukdomar och låga syrenivåer ökade oron för redan ansatta bestånd ute i landet.

Miljöavdelningen har dokumenterat vattendragen vid Lindholmen efter upptäckten. Ett antal fiskar frystes in, i väntan på att skickas till labb, men efter måndagens mätningar kan man konstatera att det med all sannolikhet handlar om syrebrist.

– Man vet inte vad det skulle kunna röra sig om för miljögifter. Med all sannolikhet har fiskarna dött på grund av syrebrist och för att de har varit instängda i draget, säger Frida Hellblom.

Miljöchefen Sandra Wargclou säger att syrebrist inte är helt ovanligt för fiskar, men att det inte brukar ske under december och att de tidigt misstänkte att så var fallet.

– Vi gör den här åtgärden för att få det svart på vitt och för att lugna de som är oroliga, säger hon.

Goda syrenivåer i Storsjön

Fiskarna var av sorten mört och har alltså fastnat i ett vattendrag. På måndagen kunde en privat utövare göra en fältmätning och på tisdagen fick kommunen rapporten. Storsjön ska till skillnad från vattendragen visa på goda syrenivåer för fiskarna.

Inspektörerna skriver bland annat: "Rekommendationen är att följa upp med fler fältmätningar under våren för att se när syreförhållandena stiger."

– Vi kollar för att lugna de som är oroliga, säger miljöchefen Sandra Wargclou.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu kommer populära racketsporten till Täby

Nyheter Fyra nya padelbanor till Täby Park Den första maj kan alla Täbybor spela padel på utomhusbanorna som just nu byggs i Täby Park.torsdag 21/3 16:21

Då öppnar Danderyds nya återvinningsstationer

Nyheter Stocksund och Danderydsvallen får mer sopsortering Boende i Stocksund och Tranholmen ska få det lättare att återvinna sina sopor. Inom kort öppnar en nu återvinningsstation på Svaneholmsparkeringen. Det blir också en ny ministation i Danderyds kommun.torsdag 21/3 16:10