Mycket mat. Den varma vintern gör att det finns mer mat än vanligt så här års för rävarna, berättar viltvårdaren Sven Andersson. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Ovanligt många rävar i Järfälla

Flera läsare har hört av sig till Järfälla Tidning om att de sett räv på olika håll i kommunen. Och viltvårdaren Sven Andersson bekräftar att det är ovanligt mycket räv ute för årstiden.

  • Publicerad 16:31, 11 dec 2018

Läsare från Kallhäll och Barkarby har hört av sig om att de sett rävar i sina områden och vill varna djurägare. När vi på tidningen ringer upp Järfällas kommunikationschef för att få tag i telefonnumret till viltvårdarna, visar det sig att även han sett en räv springa förbi på vägen.

Sven Andersson, ordförande för viltvårdarna i Järfälla, berättar att den hittills milda vintern gör att rävarna rör sig mycket ute bland folk.

– Nu kanske de syns mer för att det fortfarande finns föda för dem, det har inte frusit till än. Hade det varit kallare hade de legat mer i sina lyor, men nu tar de gärna råttor och möss mitt på dagen, säger han.

"Stampa i backen"

Oftast är rävarna ute i svängen morgnar och kvällar, men de syns också till under dagtid, berättar Sven Andersson. Framför allt har folk i Skälby, Kallhäll och Rävkullen i Viksjö hört av sig om att de sett räv.

Ska man som hundägare vidta några försiktighetsåtgärder när man är ute och promenerar?

– Oftast drar sig räven bort från hundar, men man kan stampa i backen eller hojta till. I Kallhäll har vi hört om en halvtam räv som inte är rädd alls, utan har följt någon fram till bilen. Man får tänka på att om man matar fåglar, så kommer gärna rävarna också och vill ha mat, säger Sven Andersson.

Och tama rävar har det funnits flera av i Järfälla, för några år sedan rörde sig en av dem bland bostadsområden i Viksjö.

– Den tyckte om att följa efter en grupp dagisbarn när de var ute och gick. De fick klappa i händerna så att den försvann!

LÄS ÄVEN: BILDSPECIAL: Räv-yra i Västerort

Stockholm Direkt