Oväntade upptäkten – Mars ligger i Mörby centrum

Visste du att Mars ligger i Mörby centrum? Allt tack vare två astronomiintresserade herrar som grundade Sweden Solar System.

  • Publicerad 11:56, 31 okt 2018

Gösta Gahm har en god vän, Nils Brenning, som ofta cyklar vid Globen.

– Nisse funderade på vad som skulle hända om Globen fick representera solen och man skalade ner solsystemet, säger Gösta Gahm, professor emeritus i astronomi vid Stockholms universitet.

Det här var på 90-talet och en dag bestämde sig vännerna: ”Vi kör”. Med hjälp av en gummisnodd, gem och kartor över Stockholm och Sverige kom de fram till var planeterna hamnar och hur stora de blir i relation till Globen, skala 1:20 miljoner.

– Vad vi inte anade var hur bra det skulle bli, många av planeterna hamnade på institutioner, affärscentra och i parker, säger Gösta Gahm.

Vännerna kallade projektet Sweden Solar System, och en av planeterna ligger precis vid Åhléns nedre ingång.

Det är Heikki Haapanen, järnsmed, som förr drev företag i Danderyd, som skapat modellen av Mars. Den röda färgen kommer sig av att planeten innehåller stora mängder järnoxid, alltså rost.

Nu är de flesta planeter i systemet klara, utom Jupiter som snart ska stå färdig i Sky City på Arlanda, sju meter i diameter stor. Saturnus ska byggas i Uppsala, med imponerande 14 meters bredd.

– Men det har också tillkommit andra himlakroppar, som en mängd dvärgplaneter bortom Pluto. Ja förresten Pluto räknas ju inte längre som planet, säger Gösta Gahm.

Han tycker att Sweden Solar System också visar på proportionerna i solsystemet – jämför Globen med Mars i Mörby, eller med asteroiden Vesta vid Åvaskolan, som inte är större än en liten boll.

Att det skulle bli astronomi Gösta Gahm honom var ingen självklarhet.

– Jag var intresserad så där som många är i 14-årsåldern, jag funderade på rymden. Men det försvann så som det brukar försvinna.

Men en dag hamnade han på observatoriet i Saltsjöbaden, och fick ett jobb där.

– Jag fick fem kronor i timmen och trivdes bra med kollegorna. Sedan bara rullade det på. Det var ett bananskal.

Det är värden för himlakroppen som står för finansieringen och bestämmer vem som ska göra den.

– Merkurius, som ligger vid Stadsmuseet i Slussen, är rolig. För att visa att den ligger nära solen är den uppvärmd, och snön smälter.  

För närvarande finns över 20 modeller av planeter, asteroider och kometer på plats från Karlshamn och Malmö i söder till Kiruna i norr.

– Projektet kunde förverkligas tack vara entusiasmen och intresset från alla inblandade värdar. Skolklasser besöker modellerna, och många turister far från modell till modell. Och i somras var ett polskt tv-team här och filmade varenda modell. Det är världens största modell av solsystemet och har fått en plats i Guiness rekordbok, säger Gösta Gahm.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36