Det är torrt i gräset på många håll i länet. Foto: Mostphotos

Oväntade vårtecknet: Risk för gräsbrand i Stockholm

SMHI har gått ut med att det är risk för gräsbrand i Stockholms län. Anledningen är att torrt gräs nu tittar fram när snön börjar smälta. Vår på riktigt?

  • Publicerad 15:16, 20 feb 2019

Solen skiner och snön smälter. Fram tittar gräset från i fjol som är torrt och lättantändligt.

Igår, tisdag, utfärdades därför en "risk för gräsbrand" i flera delar av landet, bland annat i Stockholm.

Det är SMHI som utfärdar risken som innebär att det finns en brandrisk i och med det torra fjolårsgräset. Därför ska man vara lite extra försiktig när man eldar, grillar och kastar cigg på marken – eftersom det finns en risk att det sprider sig nu när det är så torrt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt SMHI brukar gräsbrandrisken när det gäller Stockholm vanligtvis utfärdas i mars, så det är lite ovanligt att det kommer redan nu.

Sunt förnuft och försiktighet

Inget grillförbud finns men SMHI uppmanar stockholmarna att vara försiktiga och att om man eldar så är det bra att ta med sig något att släcka elden med.

– Det handlar om att ha sunt förnuft. Att man är försiktig när man grillar och tänder eld och med cigarretter, att man släcker dom ordentligt, säger Susanne Tainamo på SMHI:s kundtjänst.

Daniel Olsson är brandingenjör på Storstockholms brandförsvar.

– Vi hade en insats nu i morse på en gräsbrand ute på Värmdö. Men det var en jätteliten, typ en gånger en meter, säger han.

– Det allmänheten kan tänka på är att vidta försiktighet och veta om att det finns en risk nu för gräsbränder, fortsätter Daniel Olsson.

Det är ingen varning SMHI gått ut med i nuläget, utan bara en risk som är en nivå lägre och enligt SMHI är det vanligt att gräsbrandrisken kommer och går såhär års.

Risken gäller hela Stockholms län utom Roslagskusten.