Sommarjobb. Runt 400-500 ungdomar i Järfälla beräknas få sommarjobb via kommunen i år. Arkivbild från sommarjobbare i Stockholm. Foto: Andreas Enbuske

Över 1000 färre sommarjobb för Järfällas unga i år

Snart öppnar ansökningen till kommunens sommarjobb för ungdomar i Järfälla. Men betydligt färre kommer att få jobb i år när sommarjobbsgarantin slopas.

  • Publicerad 16:40, 20 feb 2019

Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden Foto: Ingemar Walldén

Under förra mandatperioden gällde en sommarjobbsgaranti för ungdomar i Järfälla i åldrarna 15-18 år, något som det förra styret (S, MP, C) drev igenom.

När det sedan blev maktskifte i vintras och Alliansen (M, L, C, KD) tog över rodret minskade de budgeten till sommarjobben och beslutade att slopa garantin.

– Det var sysselsättning snarare än riktiga jobb med givande arbetsuppgifter som erbjöds. Problemet med en garanti är också att man blir serverad ett jobb, och så går det inte till på arbetsmarknaden. Det är fel signal att skicka till Järfällas ungdomar, säger Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden.

Kommunen beräknas i år kunna erbjuda 400-500 sommarjobb under en period på tre veckor, mot förra året då närmare 1 600 ungdomar hade så kallad feriepraktik i två veckor.

Många ungdomar kan bli utan sommarjobb, hur ser ni på det?

– Den risken föreligger såklart. Däremot jobbade 40 procent av ungdomarna på privata företag förra året, och de företagen kommer antagligen anställa sommarjobbare ändå, utan en kommunal subventionering, säger Richard Lindforss.

Nytt för i år är också att ungdomarna som söker jobben ska skriva ett mer regelrätt CV. Det kommer att vara först till kvarn för att få jobben, förutsatt att ansökan är korrekt och kraven uppfylls. Ansökningsperioden är mars månad.

"Många kommer inte söka"

Men Socialdemokraterna i kommunen är kritiska mot att garantin försvinner.

– En första möjlighet att komma in på arbetsmarknaden försvinner. Det har funnits utmaningar, men väldigt många unga har jobbat i äldreomsorg, med att sköta om våra parker och torg och annat. Vi vill att sommarjobbsgarantin ska finnas kvar, och jag tror att många unga inte kommer söka sommarjobb när de behöver skriva CV, säger Eva Ullberg (S), kommunalråd i opposition.

Kan det inte vara bra att unga får öva på att skriva CV?

– Det är viktigt att kunna skriva ett CV och det är något man jobbar med i skolan. Men när man ska fylla 15 och ska skriva ett CV slår man undan fötterna för många. Jag tycker att vi ska ha låga trösklar och att ungdomar som i dag får lämna in en intresseanmälan.

Stockholm Direkt