Över 3 000 zombies invaderar stan i helgen – här ser du bäst

Räddhågsen? Då gör du nog bäst i att hålla dig inomhus på lördag, när dreglande blodindränkta zombies i tusental tar över Söders gator.

  • Publicerad 12:16, 19 aug 2016

Jesus är ju ur-zombien

– Att klä ut och bete sig som zombie är en befriande ventil. Det är helt neutralt och fritt från politik och åsikter, när man är zombie är man zombie, that's it.

Så beskriver Patrick Kall, en av arrangörerna bakom Stockholm Zombie Walk, stockholmarnas allt mer utbredda tjusning för att klä ut sig till dreglande dönicke.

Inför 10-årsjubiléet på lördag är intresset rekordstort – över 3000 deltagare väntas. Många har förberett sina kostymer ända sedan förra årets parad.

– Det är ofta ambitiösa utklädnader och jag tror folk har lagt ned extra mycket krut i år, säger Patrick Kall och tillägger att man nog kan vänta sig en del klassiker, som zombie-brudpar, zombie-militärer, zombie-läkare och så självklart: zombie-Jesus.

– Jesus är ju ur-zombien eftersom han är den första som dött och återuppstått, så det är en poppis karaktär.

Släpar sig fram över Söders höjder

Skräckparaden avgår klockan 13 från Fatbursparken, och fortsätter sedan via Tjärhovsgatan, Katarinavägen över Slussen, Sankt Paulsgatan, Swedenborgsgatan och Fatbursgatan. Det kusliga spektaklet avslutas med fasansfull fest i Tantolunden. Exakt hur lång tid själva tågandet kommer pågå är svårt att förutse, enligt Patrick Kall.

Men det finns goda chanser att komma riktigt nära – och ta bra bilder – länga hela paraden.

– Ja, zombies rör sig ju inte särskilt snabbt precis så det beror på hur lång tid det tar för alla att hasa sig fram, men två-tre timmar är nog en rimlig gissning.

Borde man hålla sig borta från gatorna om man är lättskrämd?

– Haha, ja det händer så klart att folk blir rädda men vi har en genomgång med alla om hur man ska hantera det. Är det ett barn som blir skrämt så ska zombierna så klart inte spä på det. Men hela tåget ackompanjeras av electroswing-musik, för att det ska bli så glatt och lättsamt som möjligt.