Fullt. Med det vackra vädret fylls papperskorgarna fortare. Foto: Karin Nilsson/Mikael Andersson

Överfulla papperskorgar i Annedal upprör

Med sommar och värme lockas allt fler Annedalsbor ut i parkerna. Glass ska ätas och saft ska drickas. Men ökade mängden människor som rör sig ute leder även till ökat tryck på papperskorgarna.

  • Publicerad 16:42, 21 maj 2019

I en lokal Annedalsgrupp på Facebook har flera personer upprörts över att papperskorgarna väller över av sopor. Många har skrivit att de har skickat klagomål till staden, men att det inte blir bättre.

– Nu när det har blivit varmare har det eskalerat, tidigare var det mest hundägarna som använde papperskorgarna. Men helt plötsligt räcker inte tömningarna till, säger en Annedalsbo som vill vara anonym.

Hen menar att konsekvensen blir att fåglarna får tag på skräpet, som sedan sprids med vinden och ner i Bällstaån.

För att få bukt på problemet felanmälde Annedalsbon problemet till staden, som i sin tur skrev att de inte skulle utföra någon åtgärd.

– Men då skrev jag till dem på Facebook och fick till svar att jag gjort rätt och att de ska titta vidare på det. Det är synd när folk vill göra rätt för sig, men det inte går för att papperskorgarna är för fulla.

"Nedskräpningen har ökat"

Parkingenjören Åsa Otteklint ansvarar för Brommas parkmark, och säger att papperskorgarna ska tömmas två gånger i veckan – men att att det vackra vädret kan göra att korgarna fylls fortare.

– Vi försöker täcka upp där vi ser ett behov. Men vi ser också ett ökat samhällsproblem generellt. Nedskräpningen har ökat otroligt mycket de senaste fem åren. Det ansvaret man kunde se förr, när folk såg en överfull papperskorg och då tog med sig skräpet hem, det har helt havererat.

Hon menar att det bästa är om alla hjälps åt att hålla parkerna och området runt papperskorgarna rena. Samtidigt påpekar hon att exempelvis Annedalsparken inte har ont om ställen att slänga skräp på.

– Det finns mer korgar per capita i Annedal än någon annanstans i Bromma, just eftersom vi har fått en del klagomål. Vi har även utökat med större skräpkorgar, men det kan vara en sån enkel grej som att någon slänger en pizzakartong och då blir den full, säger Åsa Otteklint.

Hon berättar att den som har synpunkter på hur papperskorgarna sköts lättast framför detta genom stadens Tyck till-app.

– Då kommer man direkt till rätt ställe och vår entreprenör.