Öde. Här stannar ingen buss längre. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Övergiven busskur på Söder har blivit rökbås

Busslinjen på Södermalm drogs in. Men busskuren står kvar och ekar tomt, två år senare. Vad händer med den nu?

  • Publicerad 14:49, 24 jan 2020

Vid Malmgårdsvägen 32 stannar inga bussar längre. Linje 59 till den här avkroken av Norra Hammarbyhamnen fimpades i december 2017. Men busskuren står kvar. På den digitala skylten står det bara "var vänlig se tidtabell". Men här finns ingen tidtabell längre, bara en hänvisning till 76:an på Katarina bangata.

Närboende har vittnat om att den blivit ett informellt vindskydd och häng för kvarterets rökare. Ett rökbås, helt enkelt, som då och då även brukas som klotterplank av lokala konstnärer.

Och busskuren blir här ett tag till. På SL meddelar man att när en busslinje dras in, så vill man inte vara för snabb med att riva tidigare hållplatser. Man brukar vänta en tre, fyra år med det, för att spara pengar om man kommer på att man vill öppna upp en linje där igen.

Man tar höjd för att komma på bättre tankar då då det kostar 25 000 kronor att riva, och cirka 100 000 kronor att köpa och fixa i ordning ett nytt skydd.

På SL hälsar man att man hoppas komma fram till ett beslut gällande före detta linje 59 på Malmgårdsvägen, inom en snar framtid.