Övergivna cyklar säljs på gigantisk loppis i Bromsten

2 000 cyklar söker nya ägare på den årliga cykelloppisen i Bromsten och på fredag smäller det! Vi har förhandskikat på utbudet och tippar att fyndchansen är stor.

  • Publicerad 12:10, 13 apr 2016

På med ett nytt framhjul bara, så rullar den i 50 år till!

Cyklarna står tätt packade, travade ovanpå varandra, i varenda hörn av inhägnaden och i fullproppade containrar. Trehjulingar, BMX:er, fina gamla mormorcyklar och massor av fåväxlade trotjänare väntar på att cykelsugna stockholmare ska ge dem en ny chans.

– De flesta är ute efter en robust, klassisk cykel som rullar bra och inte är stöldbegärlig, säger Bill Thernström, som ligger bakom loppisen.

Sedan 2011 har han sålt begagnade cyklar från en industritomt på Skogängsvägen i Bromstens industriområde. Förra året såldes 900 cyklar, ungefär 100 var i för dåligt skick och fick skrotas.

Samarbetar med fastighetsbolag

Cyklarna kommer från fastighetsbolag som SKB och Svenska bostäder, och från bostadsrättsföreningar. När de rensar ut övergivna cyklar ur sina förråd kommer Bill Thernström och plockar upp dem. Föreningarna slipper lägga pengar på att ta hand om cyklarna och Bill säljer dem vidare för en billig peng på loppisen.

– Jag har kostnader för hyra, lastbilar och personal som hjälper till. Jag pluggar till vardags, det här är en sidobusiness, säger han.

Har det hänt att folk fått sin cykel bortrensad som inte ville det?

– Ja, det har hänt någon gång och då har vi gett tillbaka cykeln. Det har berott på att föreningen gjort fel och inte förvarat cyklarna i minst tre månader innan de lämnar bort eller slänger dem. Det måste man göra, säger Bill Thernström.

Själv cyklar han varje dag och har tidigare drivit en cykelverkstad. Men cykelnörd skulle han inte beskriva sig som.

– Nja, jag är ju inte inne på några särskilda dyra märken utan gillar mest standardhojar. De är roliga och lätta att laga. Jag kör en Crescent racer med bockstyre, säger Bill Thernström.

Dubbelt så många

I år har han dubbelt så många cyklar till salu jämfört med förra året, insamlingen har pågått sedan i juli 2015 och i helgen kommer runt 2 000 cyklar att radas upp till försäljning. Priserna varierar mellan 500 och 1 500 kronor. En barncykel i bra skick kan man få loss för en hundring.

I år har Bill Thernström börjat samarbeta med återvinningscentralen i Bromma. Folk som kommit för att slänga gamla cyklar kan nu välja att donera dem för återanvändning i stället.

– Vissa är ju färdiga för skroten, men kolla den här Fram-cykeln! En klassisk svensk kvalitetscykel från 1950- eller 1960-talen. Den tänkte någon kasta men på med ett nytt framhjul bara, så rullar den i 50 år till!

Cykelloppisen i Bromsten

När? Årets loppis pågår hela helgen, fredag 15/4 - söndag 17/4. Öppet klockan 10-18.

Var? Skogängsvägen 32, i Bromsten, Spånga.

Vad? Cyklar i alla färger, former och storlekar. Plus en del annat som överges av boende, som ett 20-tal barnvagnar och en och annan snowracer. Även cykelhjul, däck, sadlar och annat säljs.

Grannar protesterar mot förtätningen i Blackeberg

Nyheter Även Skönhetsrådet kritiska Titt som tätt presenteras nya byggprojekt i Blackeberg. Men det är inte alla som gläds åt förtätningen.fredag 5/7 14:43

Kockens tips för en lyckad picknick

Nyheter "Det är en fest i det gröna" Maten är en stor del i en lyckad picknick i en park eller på en klipphäll. Men vad ska man tänka på inför korgpackningen och vilken mat passar under sommaren? Vi ringde kocken Erik Videgård för att...fredag 5/7 14:01

Vi är Västerort

Stockholm Direkt