"De första 400 besökarna kommer kunna få en riktigt bra cykel", säger Bill Thernström. Foto: Sacharias Källdén

Övergivna cyklar säljs på gigantisk loppis

Populära loppisen har flyttat till Söderort och i år söker tusentals övergivna cyklar ny ägare. Den 13-15 april är det dags.

  • Publicerad 14:48, 3 apr 2018

2011 startade Bill Thernström företaget Easy ReCycling. Sedan dess har han hunnit med att ha en cykelbutik i Vasastan och ett flertal cykelloppisar runt om i Stockholm, bland annat i Spånga och Rågsved.

– När jag drev butiken i Vasastan kände jag att det bara var en flaskhals av det jag ville göra. Allt var dyrt och jag kunde inte ta emot cyklar i samma mängd som jag kan göra idag.

Att slänga och skrota det som är fullt fungerande är onödigt och att köpa en begagnad cykel på Blocket är ungefär som att leta lägenhet i andrahand – det är dyrt.

– Jag är ju ute och kollar priserna på Blocket ibland, där är cyklar förvånansvärt dyra. Vårt mål är att vara billigare samtidigt som vi har ett sjukt stort utbud.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bill uppskattar att 100 000 cyklar skrotas om året, de allra flesta fullt fungerande. Han menar att det beror på dagens överkonsumtion, något som triggade honom till en mottrend.

– Jag har alltid varit intresserad av både hållbarhet och av cyklar. När jag var tjugo år började jag ringa runt till bostadsrättsföreningar och fråga om de hade cyklar. På den tiden räckte det med några stycken som jag kunde skruva med på sidan av skolan och sälja vidare men med åren förstod jag att det är ganska lätt att få upp värde i gamla saker om man vet vad man gör, säger han och tillägger:

– Nu tar vi hand om tusentals cyklar om året och har sedan starten 2011 samarbetat med både bostadrättsföreningar, fastighetsbolag och kommuner. När det är dags för dem att rensa i källare och förråd kommer jag förbi och hämtar cyklarna kostnadsfritt.

I år håller cykelloppisen till i ett skogsområde i Masmo bakom bilverkstaden på Masmovägen 21 och sedan några månader tillbaka har cyklarna radats upp en efter en och fått sig en värdering.

– Det är hur mycket cyklar som helst. Alla säljs i befintligt skick och förvånansvärt många är i bra skick. Rekommendation är att ta med egen pump då många cyklar är tomma på luft efter att ha varit övergivna i flera år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

2016 sålde Easy ReCycling 1 000 cyklar under första loppishelgen. Det hoppas han kunna slå i år.

– Vi har verkligen en cykel för alla. De första 400 besökarna brukar kunna få riktigt bra cyklar. Men det händer att jag än idag blir förvånad över vad folk cyklar iväg på. De flesta är ute efter en klassisk cykel som inte är stöldbegärlig och en del behöver bara någonting som rullar, så enkelt är det.

Själv cyklar han nästan varje dag och har Cresent med bockstyre som favorit.

– Men jag har också ett gott öga för gamla damcyklar. Jag tycker att de är väldigt fina.

Så vet du att begagnade cykeln inte är stulen

2016 sålde Easy Recycling 1000 cyklar på en helg, i år hoppas han på ännu fler. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.