Chill i solen. "Klämdag idag ju. Kundvagnarna är lediga och softar i solen. Inte många som lyckats få en bild på en sån här sammankomst", skriver Kjell Dellert till den här bilden från Kristi himmelfärdshelgen. Foto: Kjell Dellert

Övergivna kundvagnar i Jakan blir humor på Facebook

Är Jakobsberg de övergivna kundvagnarnas stad? Ja, i alla fall om man får tro Jakanborna Christoffer och Kjell, som ägnat senaste halvåret åt att fånga de stackars "bortsprungna" vagnarna på bild - som en del i att få fler att uppmärksamma problemet.

  • Publicerad 11:40, 13 jun 2016

Jag såg en artikel som kändes onödig och då skojade jag med reportern och påpekade att jag hade ett scoop om kundvagnar.

"Nu till den svåra frågan, tar man rulltrapporna eller hissen som kundvagn?"

Så skriver Christoffer Gabrielson, 23, till en bild på en kundvagn framför hissen på pendelstationen. Bara en av alla kundvagnar han och Kjell Dellert - också han Järfällabo - har hittat på otippade platser runt om i centrum.

 

Kundvagnarna är som oss? "Se här, även kundvagnar måste preppa för Beach -16. De här kundvagnarna satsar dessutom på "Biggest loser-kundvagn 2016", skriver Kjell till den här bilden. Foto: Kjell Dellert

"Ovanligt många"

Sedan i julas har de dokumenterat de dumpade kundvagnarna i Jakobsberg på sin Facebooksida "De övergivna kundvagnarnas stad".

– Det började med att en av mina kompisars syster påpekade att det verkar vara ovanligt många kundvagnar just i Jakobsberg. Och jag har också tänkt på det, säger Christoffer.

Hans första tanke var att höra av sig till en av kvällstidningarna med ett tips.

– Jag såg en artikel som kändes onödig och då skojade jag med reportern och påpekade att jag hade ett scoop om kundvagnar. De verkade inte riktigt tycka att det är ett scoop. Eftersom de inte var intresserade tänkte jag att då startar jag en egen sida om det här.

 

Kärlekskrank? "När ensamheten bland de övergivna kundvagnarna blir övermäktig kastar en del av dem stoltheten över bord helt och hållet och söker närhet och fysisk kärlek varhelst de kan få den", lyder texten till den här bilden. Foto: Kjell Dellert

"Stör mig inte jättemycket"

Och i Järfälla är det andra tongångar. När vi fick en insändare om just kundvagnsdumpningen av en annan boende i kommunen har reaktionerna rasat in. För det verkar vara ovanligt mycket kundvagnar i just Jakobsberg.

– De är överallt. Det är bara att gå ut så hittar man fem kundvagnar på vägen. Det mesta jag räknat till är elva stycken mellan Lidl och där jag bor, säger Christoffer Gabrielson.

Du skriver ur kundvagnens eget perspektiv. Varför då?

– Jag tänker mig att kundvagnarna är en egen sorts varelse eftersom de rör så mycket på sig, att de faktiskt är medvetna om vad de håller på med.

Vad tycker du själv om fenomenet?

– Jag själv stör mig inte så jättemycket på det. Men vad jag vet är att det brukar vara ett tecken på att kommunen inte är i jättebra skick. Det skojas om att ju fler övergivna kundvagnar det finns, desto sämre är kommunen.

 

Kundvagnsfotografen själv, Christoffer Gabrielson från Jakobsberg. Foto: Privat

Köper påsar

En annan tanke som Christoffer har är att det är många som handlar utan bil och drar hem varorna i vagnen.

– Eventuellt kan det ju vara barn som får tag i dem och åker runt, säger han.

Förutom vagnarna från Jakans mataffärer är Ikea-vagnarna från Barkarby också en vanlig syn. Christoffer poängterar också att han själv aldrig rör kundvagnarna utan de är fotade precis så som han upptäckte dem. De tar också emot tips och bilder från andra boende som fångat kundvagnar på bild. Och så till den självklara frågan:

Vad gör du själv med kundvagnen när du handlat?

– Jag brukar vara den som köper påsar på affären eller tar med sakerna i väskan. Jag storhandlar aldrig på det sättet att jag behöver en kundvagn.

Stockholm Direkt