Foto: Claudio Britos

Övergivna panncentralen i Bredäng – snart en "kreativ hub"

Något är påväg att hända i den gamla panncentralen i Bredäng. Boende drömmer om att få utveckla byggnaden till en plats för kultur och kreativitet. Och visst ska det bli något åt det hållet. Det berättar den sociala entreprenören Leo Razzak, som lyckats lägga vantarna på kontraktet.

  • Publicerad 16:37, 7 feb 2018

I hörnet av Vita Liljans väg och Bredängsvägen står den gamla byggnaden, med stora fönster från golv till tak. Det är tomt och övergivet.

Onödigt, tycker Bredängsbor som drömmer om att få utveckla den gamla byggnaden till ett hus för kulturaktiviteter, möten och skapande.

”En perfekt plats för ateljéer, scener, bibliotek… Idéerna som dykt upp är redan många”, skriver Bredängsbon Cecilia Jackson i facebookgruppen "Intressegruppen för ett Folkets hus i Panncentralen, Bredäng".

Och det är inte omöjligt att det kan bli något liknande.

Skådespelaren och den sociala entreprenören Leo Razzak har redan lagt vantarna på kontraktet från hyresvärden Svenska bostäder.

– Vi har storslagna planer och visioner vad som ska hända med ytorna. Men det måste förankras med Svenska bostäder innan jag kan berätta mer, säger han kryptiskt.

"En kreativ hub"

Just nu håller Leo och ett gäng kreativa aktörer på att bygga om lite smått och fräschar upp delar av lokalerna. Till den 1 juni ska Leo och gänget flytta in sina egna verksamheter i panncentralen.

– Vi ska skapa en kreativ hub och samla aktörer inom den kreativa industrin som redan är verksamma runt om i stan och längs med röda linjen. Vi ska även försöka involvera lokalbefolkningen.

Samlar unga

Tanken är att platsen ska komma till användning även för Bredängsborna, är han noga med att poängtera.

– Vi ska snart ha ett första ungdomsråd där vi ska samla några lokala influenser. Vi ska dra i ett möte för att se vad det finns för behov lokalt.

– Det finns en mycket positiva anda att ta tillvara på i Söderort. Vi ska fånga upp den, fortsätter han.

Hur fick du nys om panncentralen?

– Det bara blev så av en slump. Vi hade ett produktionskontor för tv-serien Torpederna i den här fastigheten. Jag gick där och tänkte shit, varför gör ingen något här. Jag började luska i det och det slutade med att jag fick ta över hyresavtalet.

– Jag hoppas vi får till en bra dialog och en möjlighet att göra något coolt tillsammans med boende i området.