Övergivna villan i Kyrkbyn – "går inte att rädda"

Den mystiska villan i Täby Kyrkby har till och från stått obebodd sedan många år tillbaka. I april 2017 brann stora delar av huset ner och den såldes därefter. Vi kollar närmare på husets historia.

  • Publicerad 18:53, 11 jan 2018

1968 köpte ett ungt par ett hus som ägdes av en dåvarande fiskhandlare som bodde på Roslagsgatan i Vasastan. Huset hade byggts 1909 och var nu i behov av renovering när de nya ägarna tog över. Men någon renovering blev det inte, och det unga paret flyttade 1978 till ett annat hus i närområdet. De behöll ändå huset på Allfarvägen 30, som under många år doldes bakom tätt och högt buskage.

– Huset har alltid stått där och det har alltid varit öde, men samtidigt varit charmigt. Det är lite sorgligt att man inte rustat upp det för det är egentligen ett väldigt fint gammalt hus, säger grannen Annika Sjölund.

När det unga paret som ägde huset skilde sig fick mannen ta över huset. Och trots att han hade en hel del andra bostäder, valde han att behålla det. Han var bosatt i stan, och sägs ha haft huset som ett andra hem.

Den första april 2017 började huset brinna. Det ska ha varit en värmefilt som fattat eld på övervåningen, och i och med att brandlarm endast funnits på undervåningen upptäcktes branden först när det dunsade ner saker från övervåningen.

– Vi köpte huset under sommaren, efter branden i våras, säger Malin Sanner som i dag är ägare av huset tillsammans med sin sambo Jonas Andersson.

Nu har de nya ägarna ansökt om rivningslov.

– Vi har undersökt om det skulle gå att renovera huset, men tyvärr är det så pass skadat att det inte går att rädda. I stället kommer vi ta tillvara de originaldetaljer som har klarat sig undan lågorna och använda i ett nytt hus i samma stil, säger Malin Sanner.

Hon fortsätter:

– Tomten var vildvuxen när vi tog över med en enorm granhäck. Vi har låtit fälla över 200 träd, det var en härlig känsla att låta solen skina in på äppelträden för första gången på många år, säger Malin Sanner.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm