Expert. Annika Fredén, universitetslektor i statsvetenskap, säger att resultatet i skolvalet är lite förvånande. Foto: Sacharias Källdén

Överraskande resultat i Stockholms skolval

Skolelever brukar vanligtvis rösta ungefär som sina föräldrar. Det gäller dock inte eleverna i Stockholm, vilket står klart när resultatet från skolvalet presenterats.

  • Publicerad 07:00, 13 sep 2018

Centerpartiet och Miljöpartiet är betydligt populärare hos stadens skolelever än hos deras föräldrar. Ett annat parti som sticker ut – men i negativ bemärkelse – är Socialdemokraterna. När Stockholmsskolorna presenterat sina valresultat får partiet nöja sig med 15,52 procent vilket innebär att de hamnar närmare 4 procent efter Moderaterna.

Så slutade valet i Stockholm i natt

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden. Hon konstaterar att resultatet i Stockholm i viss mån överraskar.

– Eleverna i Stockholm verkar skilja sig mer från sina föräldrar än de gör i andra delar av landet. Till exempel är eleverna betydligt mindre benägna att rösta på Socialdemokraterna än vad föräldragenerationen är och unga i Stockholm röstar mer på Vänsterpartiet än vad elever i landet i stort gör 2018, säger hon. 
 
Vilka är de största skillnaderna sedan skolvalet 2014?
– Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ har backat, medan Vänsterpartiet och Centerpartiet har gått framåt. Det är också anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna inte är starkare bland förstagångsväljarna. Deras framgångssaga kan inte förklaras med att de lockar unga väljare, vilket också bekräftas av skolvalet.
 
Säger resultatet i skolvalet någonting om utfallet i valet 2022?
– Både ja och nej. Nya väljare är å ena sidan också de som är mest formbara. Å andra sidan är Socialdemokraternas svaga stöd hos de unga någonting som de behöver jobba med, säger Annika Fredén.

Så röstade ditt kvarter i valet

Så röstade Stockholms skolelever

Resultatet i kommunvalet inom parantes.

Moderaterna 19,2% (21%)

Socialdemokraterna 15,52% (22,2%)

Vänsterpartiet 15,1% (13%)

Miljöpartiet 14,53% (8,4%)

Centerpartiet 13,04% (7,9%)

Sverigedemokraterna 8,67% (8%)

Liberalerna 6,27% (10,2%)

Kristdemokraterna 3,17% (5,1%)

Feministiskt Initiativ 2,39% (3,3%)

Antal skolor som medverkat:  49  

Antal elever som röstat: 25897  

Här ser du hur specifika skolor i Stockholms stad röstade.