Leksaker. De fristående förskolorna vågar inte göra några inköp, eftersom de inte kan lägga någon budget, än. Foto: Mostphotos

Oviss budget ger fristående förskolor problem

Skolnämnden har inte gett något slutgiltigt besked om hur stor skolpengen för verksamhetsåret 2018 kommer att bli. Det ställer till det för de fristående förskolorna i Enköping. – Vi tycker att det är nonchalant. Det är inte första gången, säger Gudrun Plahn, som driver Utforskarens förskola i Enköping.

  • Publicerad 12:21, 1 mar 2018

De har tagit ett beslut om att de inte tagit ett beslut.

Det finns i dag 17 fristående förskolor i Enköpings kommun i olika driftsformer. Totalt rör det sig om närmare 700 förskoleplatser hos de fristående förskolorna.

Men nu har de ett problem. Skolnämnden i Enköpings kommun har ännu inte fattat något beslut för exakt hur stor skolpengen för verksamhetsåret 2018 ska bli. Det vill säga hur mycket pengar varje förskola ska få, per barn.

– Vi vet inte om vi kommer få minskade bidrag, ökade bidrag eller oförändrade bidrag för verksamhetsåret. Vi tycker att det är nonchalant. Det är inte första gången. Men det är första gången vi säger ifrån, säger Gudrun Plahn, som driver Utforskarens förskola, intill Västerledskyrkan i Enköping.

Kan inte gå med minus

Konsekvensen av detta är att de fristående förskolorna inte kan lägga en budget.

En fristående verksamhet kan inte gå med ett minusresultat som en offentlig huvudman kan, förklarar Gudrun Plahn.

– Konsekvensen av ett minusresultat hos en fristående huvudman är att man måste säga upp personal, eller gå i konkurs, säger hon.

Har fattat beslut

Skolnämnden har dock fattat ett beslut. Ett beslut om att förra årets budget ska gälla fram till att den nya budgeten tas. Men det är inte tillräckligt, enligt Gudrun Plahn.

– Det blir svårt för oss att fatta en budget efter det. De har tagit ett beslut om att de inte tagit ett beslut, säger Gudrun Plahn och fortsätter:

– Det gör att vi måste snåla och vi kan inte planera inköp.

Hoppas på bättring

Nu hoppas representanterna för de fristående förskolorna i Enköping på bättring.

– Vi kommer inte att få vårt besked tidigare i år, skadan är redan skedd. Men nu hoppas vi att politikerna sätter sig i slutet av 2018 och beslutar för nästa verksamhetsår, säger Gudrun Plahn.

En av anledningarna till förseningen är att skolnämnden ska få en utökad budgetram, med anledning av ökade hyreskostnader efter att Munksundsskolan nu är färdigbyggd.

– Det är beklagligt, men under rådande omständigheter hade vi inte kunnat göra annorlunda, säger Sune Jansson (S), ordförande i skolnämnden.

Det finns idag 17 fristående förskolor i Enköpings kommun i olika driftsformer.

Totalt rör det sig om 656 förskoleplatser, som finns hos fristående huvudmän.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus, onsdag: stök och stölder

Nyheter En man var stökig i Klosterparken. Två stal plånbok och tömde kontot. En åkte fast med stulna matvaror. Där är onsdagens blåljus i korthet.torsdag 21/6 10:06

Players-rånarna fast – har erkänt

Nyheter De två unga män som rånade puben Players Inn för en månad sedan är fast och har erkänt. – Det känns bra, skönt att få ett avslut, en lättnad för oss alla, säger ägaren Anders Thool.torsdag 21/6 9:52