Vill berätta. Foto: Sara Ringström

Oviss framtid skuggar Zabis nya liv

Zabi kom ensam till Skogås för ett år sedan. Här har han träffat nya kompisar och lär sig snabbt det svenska språket. Men nu är han orolig igen.

  • Publicerad 11:59, 21 okt 2016

Zabihulla Hussaini, eller Zabi som kompisar i Skogås säger, är 17 år. För ett år sedan kom han till Sverige. Ensam, utan familj och vänner.

Han tänker tillbaka på den långa resan ibland. Hur han gick till fots över bergen mellan Afghanistan och Iran. Rädslan och hungern vid gränsen till Turkiet. Resan genom Grekland och Makedonien.

– Det känns overkligt när jag tänker tillbaka, säger Zabi.

Svårast var det över gränsen mellan Iran och Turkiet. 

– Vi gick i fyra dagar. Vi hade inget vatten och inget bröd. Ingenting. Det fanns bara berg.

Zabi växte upp i Gahzni i östra Afghanistan, sydväst om Kabul. Vad som fick honom att fly är en lång och jobbig historia.

– Det gör mig ledsen att berätta. Jag kanske kan berätta mer nästa gång, säger han och hämtar andan.

Zabi tillhör folkgruppen hazarer, som under lång tid trakasserats, förföljts och utsatts för våld i Afghanistan. För hazarerna är kriget långt ifrån över.

– Jag fick själv problem med talibanerna. De ville döda mig. Jag blev tvungen att lämna min familj och fly, berättar Zabihulla.

Flera svenska kompisar

Idag bor Zabi hos en familj i en villa i Skogås. Han läser upp grundskolan. Svenska och matematik läser han på gymnasienivå på Fredrika Bremer i Haninge.

– Det känns jättebra här. Jag har flera svenska kompisar som har lärt mig mycket om Sverige. Jag går på gymnasiet med dem. Vi pratar när vi inte räknar matematik tillsammans, säger Zabi och skrattar.

Han går i den avancerade svenska-gruppen för nyanlända elever och har snabbt lärt sig språket.

– Jag tycker om att studera. Engelska och matematik har alltid varit mina favoritämnen. Och nu svenska också.

Zabi hann gå nio år i skolan i Afghanistan. Men skolan där var väldigt annorlunda mot i Sverige.

– Vi saknade böcker. Här i Sverige kan jag läsa vad jag vill. Här finns alla möjligheter att låna på biblioteket eller hitta på nätet.

Det har gått bra i skolan. Men den senaste veckan har det varit svårt att koncentrera sig. Zabis lärare har frågat vad som är fel. 

– Alla mina klasskompisar pratar om det... Vi hörde det på nyheterna. Afghanistans president får pengar från EU om de skickar tillbaka oss.

Oroligt. Zabi visar bilder från veckans blodiga bombdåd i Kabul. Enligt FN dödades 2562 civila afghaner mellan januari och september. Den 23 juli utförde IS den blodigaste självmordsattacken sen kriget startade. Bomben exploderade vid en fredlig demonstration med hazerer. 85 dog och 413 skadades, enligt FN. Foto: Sara Ringström

’’Säkrare att resa för en svensk’’

Zabi pratar om Sveriges nya återtagandeavtal med Afghanistan. Avtalet innebär att afghaner som får avslag på sin asylansökan kan utvisas. Tidigare har det varit svårt, eftersom de afghanska myndigheterna inte velat samarbeta.

Enligt migrationsverket sökte 23480 ensamkommande afghanska ungdomar asyl i Sverige under 2015. De kommande åren kommer antalet utvisningar till Afghanistan att öka.

Samtidigt fortsätter våldet mot hazarer i Afghanistan.

Zabi berättar om Svenska utrikesdepartementets hemsida.

– Där står det att vanliga svenskar inte ska resa till Afghanistan. Men det är säkrare för en svensk att resa till mitt hemland. Jag är hazar. Om vanliga svenskar inte ska resa dit, hur kan Sverige skicka tillbaka mig? Jag kan inte förstå det.

Nyligen fick en klasskompis besked från Migrationsverket.

– Han fick nej. Han ska utvisas. Men han ska överklaga med sin advokat igen.

Kan du prata med någon om din oro?

– Ja. Jag har berättat för min lärare och min socialsekreterare. Och min svenska mamma. Hon är jättesnäll, jag kan prata med henne om allt.

Fått en ny svensk familj

Zabi har fått en ny familj i Skogås. Han har två syskon också. De har flyttat hemifrån men kommer hem på familjemiddag ibland. 

Nu väntar familjen på ett brev på posten.

– Jag har varit i Sverige i ett år. Men jag har inte hört något från Migrationsverket. Jag har inte ens varit på en intervju än.

Vad vill du säga till Sveriges politiker?

– Det kanske är svårt att förstå om man själv inte varit i min situation. Jag vill säga så här. Det är inte säkert i Afghanistan. Det är krig och bombexplosioner varje dag. Jag fick problem med talibanerna och blev tvungen att fly och lämna min familj. Hur kan ni tro att jag har en framtid i Afghanistan?

Framtiden finns i Sverige.

– Allt är möjligt här. Jag ska plugga klart på gymnasiet. Jag drömmer om att få studera till tandläkare.

Trots oron ser Zabi fram emot morgondagen. På kvällar och helger spelar han volleyboll med Södertälje Vikings.

– Det är en lång resa till Södertälje. Men det är värt det. Jag älskar volleyboll!

Afghanska elever skriver om sin oro

KRÖNIKA: Aziz: "Vi är inte här av egen fri vilja"

Elever på Östra gymnasiets Sprint-program har inspirerats av Zakarias insändare i Södra Sidan. De afghanska eleverna är oroliga över oklarheten om de ska skickas tillbaka till Afghanistan. Att skriva är ett sätt att bearbeta oron samtidigt som de övar sin svenska.

LÄS OCKSÅ: Zakaria: Nu vill jag bara få ge tillbaka till Sverige

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.