P-avgifter införs i en rad nya områden

I en rad nya områden i Söderort och Västerort införs snart parkeringsavgifter. Därmed är det slut med gratis parkering på gatan även där.

  • Publicerad 16:32, 9 nov 2017

"Jag kan bli lite trött på det naiva tankesättet att bilarna inte ska få finnas"

För ett drygt år sedan började de nya parkeringsavgifterna införas på alla gator i närförort.

Nu går staden vidare med planerna och inför avgifter även lite längre utanför stan.

Områdena som får avgifter i det här steget i Söderort är Axelsberg, Mälarhöjden, Telefonplan, Hägerstensåsen,Västertorp och Bagarmossen.

I Västerort införs avgifter i Alvik, Äppelviken, Smedslätten, Ålsten, Stora Mossen, Olovslund, Nockeby, Åkeshov, Åkeslund, centrala Bromma, Johannesfred och Mariehäll.

Omskyltningen kommer ske successivt med start i januari 2018.

– Det vi har sagt är att det ska ske efter årsskiftet. Det finns inga exakta datum för när vi ska göra det och det beror lite på att vi inte vet hur lång tid det tar. Nu kommer vintern också och då är det svårt att sätta vägmärken, säger Jan Prestberg, projektledare på trafikkontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De nya områdena kommer tillhöra zon 5 och få en lägre avgift än de som redan fått p-avgifter. Ytterligare områden kan komma att få p-avgift längre fram.

– När vi gjorde parkeringsplanen var det tydligt att vi ville införa parkeringsavgifter i hela Stockholm. Men det är en långsiktig plan. Vi vet inte vilka konsekvenser eller effekter de nya reglerna får. Därför ska vi göra en officiell utredning av systemet när allt som beslutats hittills är klart, därefter får vi se hur vi fortsätter arbetet, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han understryker att de nya parkeringsreglerna har som huvudsyfte att öka framkomligheten på Stockholms gator, minska trängseln och samtidigt öka antalet lediga parkeringsplatser.

– I närförort har det blivit stora positiva förändringar. Boende har hittat parkeringsplatser och det har blivit en lättare trafikmiljö. När det gäller innerstan är det svårt att säga något än så länge. Det tar ett tag innan folk anpassar parkeringsmönster, säger Daniel Helldén.

Gunilla Eriksson boende i Hägerstensåsen som tillhör ett av områdena som nu får avgifter, tycker att de nya parkeringsreglerna är både bra och dåliga.

"Det är för tidigt"

– Det kommer ju kosta mer för mig och det är väl inte speciellt roligt. Samtidigt har man ju sett positiva effekter av reglerna i Midsommarkransen. Så det blir säkert bra, säger hon.

Barbro Lilja, boende i Bagarmossen, tycker inte att det är en bra idé att införa boendeparkering i området, bland annat eftersom det då kommer kosta att stå på gatan redan från klockan sju på morgonen.

– Det är för tidigt, det blir svårt att hinna iväg så tidigt på morgonen, speciellt för barnfamiljer. Visst är det bra ur miljösynpunkt att minska bilåkandet men jag kan bli lite trött på det naiva tankesättet att bilarna inte ska få finnas, vi är ju faktiskt beroende av dem som det ser ut nu.