Snart kan det börja kosta att parkera på gatan i Gubbängen. Foto: Agnes Stuber

P-avgifterna kryper allt närmare Farsta

Nu införs p-avgifter på en rad nya ställen i Söderort. Ingen del av Farsta stadsdel omfattas – än så länge. Men snart väntas avgifterna komma till Svedmyra, Tallkrogen och Gubbängen.

  • Publicerad 16:45, 8 nov 2017

Sedan september 2016 har de nya parkeringsreglerna införts successivt i närförort och under 2017 har en omskyltningar skett i stora delar av Söderort. Näst på tur står zon 5, det vill säga Hägersten, Bagarmossen och Bromma.

I taxeområde 5 ingår även Svedmyra, Tallkrogen och Gubbängen. Men enligt trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) ska man göra en officiell utredning innan det sker en omskyltning där.

– När vi gjorde parkeringsplanen var det tydligt att vi ville införa parkeringsavgifter i hela Stockholm. Men det är en långsiktig plan. Vi vet inte vilka konsekvenser eller effekter de nya reglerna får. Därför ska vi göra en officiell utredning av systemet när allt vi har beslutat hittills är klart, därefter får vi se hur vi fortsätter arbetet, säger Daniel Helldén (MP).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Reglerna innebär att avgifterna höjs och att p-tiderna kortas samt att tidigare avgiftsfria områden utanför innerstan beläggs med både timavgift för besökare och en rabatterad kostnad för boende i området. I zon 5 där Svedmyra, Tallkrogen och Gubbängen ingår föreslås kostnaden bli 5 kronor per timme eller 300 kronor i månaden för boendeparkering.

Stora förändringar i närförort

De nya parkeringsreglerna har som huvudsyfte att öka framkomligheten på Stockholms gator, minska trängseln i staden och samtidigt öka antalet lediga parkeringsplatser. Den nya strategin ska även leda till förbättrad luftkvalitet samt få fram mer gatumark som kan användas till bostadsbyggande.

– I närförort har det blivit stora positiva förändringar. Boende har hittat parkeringsplatser och det har blivit en lättare trafikmiljö. När det gäller innerstan är det svårt att säga något än så länge. Det tar ett tag innan folk anpassar parkeringsmönster, säger Daniel Helldén.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Jan Prestberg, projektledare på trafikkontoret, har man inte fått något uppdrag från politikerna att påbörja arbetet med en omskyltning i någon del av Farsta – än så länge.

– Vi avvaktar och ser vad nämnden säger. Vi har hört att man vill ha de nya parkeringsreglerna även i Svedmyra, Tallkrogen och Gubbängen men innan det kan bli aktuellt väntar politikerna på en uppföljning av arbetet som gjorts under 2016 och 2017.

Snart gäller de nya parkeringsreglerna i taxeområde 5. Foto: Stockholm stad

Så mycket kostar parkering i ditt område

Centrala Norrmalm: 50 kr/timme. Ingen boendeparkering. (Taxa 1)

Norrmalm, Gamla stan + utvalda gator på Södermalm, Kungsholmen, Östermalm och Vasastaden: 26 kr/timme vardagar 7-21, lördagar/söndagar/helgdagar 9-19. 15 kr/timme övrig tid. Månadsavgift boendeparkering: 1 100 kronor. (Taxa 2)

Kungsholmen, Södermalm, Östermalm, Vasastaden, Gullmarsplan, Liljeholmen/Årstadal: 15 kr/timme vardagar 7-19. 10 kr/timme lördagar 11-17. Månadsavgift boendeparkering: 1 100 kronor. (Taxa 3)

Aspudden, Stora Essingen, Östberga, Årsta, Hammarbyhöjden, Enskededalen, Liljeholmen, Björkhagen, Ekhagen, Traneberg: 10 kr/timme vardagar 7-19, lördagar 11-17. Månadsavgift boendeparkering: 500 kronor. (Taxa 4)

Bromma, Hägersten, Bagarmossen: 5 kr/timme vardagar 7-19. Månadsavgift boendeparkering: 300 kronor. (Taxa 5)

Källa: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15