TOPPAR. Bara Stockholm, Göteborg och Malmö får in mer på parkeringsböter. Foto: Leif Oldenburg

P-böter för 25 miljoner i Solna

Felparkerarna i Solna fick förra året betala drygt 25 miljoner kronor i böter. Det placerar Solna i topp i landet. Bara storstadskommunerna Stockholm, Malmö och Göteborg bötfäller bilisterna med en större totalsumma.

  • Publicerad 14:31, 11 jan 2018

Solna ligger exempelvis en bra bit över grannkommunen Sundbyberg som bötfäller för drygt 13 miljoner kronor per år. Järfälla med ungefär samma folkmängd som Solna bötfäller för 9,4 miljoner kronor per år.

Bryter man ner det totala bötesbeloppet på antal invånare så klättar Solna ytterligare en placering. Snittbeloppet på 317 kronor per Solnabo slås bara av Sigtuna (323 kronor) och Stockholm (421 kronor).

– Det har skett en ökning om man tittar på utfärdade belopp. Det sammanlagda beloppet i Sverige har ökat med 60 miljoner mellan 2016 och 2017, från 906 miljoner till 960 miljoner, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt har inte antalet utfärdade felparkeringsavgifter ökat nämnvärt, så en förklaring skulle kunna vara att kommunerna har höjt beloppen för felparkeringsavgifterna, enligt Mikael Andersson.

I Karlsborg utfärdade kommunen bara en p-bot förra året till ett belopp av 700 kronor. Det kan jämföras med Stockholms stad som utfärdade p-böter för 400 miljoner kronor 2017, enligt ny statistik från Transportstyrelsen.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tre fick Anders Gustâvs stipendier

Nyheter Tre nya stipendier har delats ut ur Anders Gustâvs minnesfond. Den här gången gick de till Solna Hembygdsförening, Lennart Johansson Academy Trophy och Svenska kyrkans ungdomsverksamhet i Solna.lördag 16/6 8:00