HÖJS. Stockholm ska höja p-böterna nästa år. Foto: Leif Oldenburg/Andreas Enbuske

P-böterna ska höjas för bilister i Stockholm

P-böterna ska höjas igen – redan nästa år. Det grönblå styret hoppas dra in 85 miljoner extra till stadskassan.

  • Publicerad 11:58, 21 nov 2018

Staden beslutade så sent som förra året att höja p-böterna till bland annat 1 200 kronor för de allvarligaste förseelserna som parkering vid stoppförbud eller i cykelfält. Men även de lägre förseelserna höjdes rejält, som exempelvis parkering vid parkeringsförbud (från 650 kronor till 850 kronor) och mindre trafikstörande parkeringen eller obetalda p-avgifter (från 550 kronor till 750 kronor).

Nya hårda tag mot bilisterna – så mycket dyrare blir det att felparkera

Nu är det dags igen. Redan nästa år ska p-böterna höjas ytterligare, rapporterar Dagens Nyheter.

Det grönblå styret hoppas dra in ytterligare 85 miljoner kronor enligt deras budget.

Hur mycket böterna kommer att höjas återstår dock att se, det ska utredas och beslut väntas tas i kommunfullmäktige under våren.

Det finns det ett maxtak på 1 300 kronor enligt lagen som staden måste rätta sig efter. Enligt Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd, så kommer samtliga typer av böter att höjas, och han skulle även vilja se att staden kunde sätta ännu högra böter än dagens maxtak på de allvarligaste förseelserna.

Här är gatorna där flest får p-böter

Enligt Helldén kommer p-intäkterna öka på två sätt framöver. Dels genom de faktiskt höjda bötesbeloppen för felparkerare, dels genom att förändringen lär göra att fler parkerar lagligt – och betalar avgift.

– Det finns olika delar i det här och vi vet sedan tidigare att vi oftast får en förhöjd rättad parkeringsgrad i ärendet, säger han till DN.

"Det blir dåligt för alla"

Men intäktsprognosen döms ut av oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) som "oseriös" och han menar att det kommer krävas att Daniel Helldén tillsammans med finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är ute och personligen lappar bilar.

– Parkeringsböterna fyller en viktig funktion för att öka trafiksäkerheten. Stadens parkeringsvakter ska vara ett verktyg för att få vår trafik att fungera smidigt inte för att lägga extra skatter på befolkningen och jaga bilister. Det blir dåligt för alla, för bilisterna, för parkeringsvakterna och för Stockholmstrafiken, säger Valeskog i ett uttalande.