BÄTTRE KULTURSTAD. Under måndagen träffades klubb- och nöjesaktörer i Stockholm för att diskutera hur kulturen ska överleva i staden. Foto: Sacharias Källdén

P-garage kan rädda Stockholms nattliv

Hur ska kulturen i Stockholm få bättre möjlighet att växa och överleva? Det var frågan som diskuterades när ett 30-tal av Stockholms kultur- och nöjesaktörer träffades för ett samtal. En idé är att använda p-hus till kulturella ändamål.

  • Publicerad 20:06, 2 dec 2019

Under måndagen samlades politiker, fastighetsägare och klubbägare på Stockholms Handelskammare för att diskutera framtiden för Stockholms kultur- och nöjesliv.

Mötet anses vara starten på ett långsiktigt samarbete mellan de olika aktörerna, för att med gemensamma krafter värna om kulturen i Stockholm. Bland annat diskuterades bättre utformade tillstånd, fler lokaler och mer samverkan i alla led.

– Staden ska gå från att vara bromskloss till att bli möjliggörare. Vi vill ha ett nattklubbsliv som har långsiktiga förutsättningar. Det är en mycket viktig fråga att lösa, säger Jonas Naddebo (C) kulturborgarråd.

Enligt Johanna Beckman från Trädgården skulle en lösning för att säkerställa kulturutbudet i Stockholm vara att man ska kunna k-märka själva kulturutbudet i lokalerna. Vissa fastigheter ska helt enkelt inte kunna användas till annat än just kultur.

– Verksamheten i till exempel Södra Teatern skulle kunna k-märkas. Innehållet, inte bara fastigheten, säger hon.

Parta i p-hus

Ett annat förslag är att skapa nya lokaler i till exempel parkeringsgarage.

– Det finns väldigt många outnyttjade ytor som vi idag inte tänker på eller vet om. Parkeringsgarage skulle till exempel mycket väl kunna användas till mindre och events och tillställningar. Det går att hitta lokaler om man anstränger sig och tänker nytt, säger Jesper Ericsson från fastighetsägaren Green Group.

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

Trots att inga konkreta förbättringsförslag klubbades var samtliga nöjda med mötet.

– Vi vill samma sak, det är otroligt skönt att få det bekräftat. Det är oerhört bra att dialogen äntligen har startat mellan oss aktörer, fastighetsägare och Stockholm stad, säger Ibrahim Handulleh från artistbolaget Tukio.

– Man vill att stockholmarna ska vara stolta över sitt buller, sina ställen, levande kultur och musik. Det ska inte fastna i att man ser problem utan istället omfamna det. Där har media en viktig del, säger Anneli Strömsten från Melodybox.