P-platser ska få bättre ordning på 4 500 elscootrar

Nu har Stockholms första fysiska parkeringsplatser för elscootrar rullats ut.

  • Publicerad 12:53, 5 jul 2019

Nya siffror från staden uppger att det nu finns 4 500 elscootrar i Stockholm och sex aktiva bolag, som alla skrivit under stadens avsiktsförklaring med regler.

Här öppnar Stockholm p-platser för elscootrar

Som StockholmDirekt kunde avslöja i förra veckan rullade staden idag ut sina första fysiska parkeringsplatser i Stockholm. Det rör sig både om så kallade folierade platser, en markering i marken, som ska uppmana användare att parkera där men också laddningsbara platser. Tanken är att användare som använder de platserna ska exempelvis få billigare resor som uppmuntran, något som ligger på aktörerna att fixa.

Stockholms nya hårda krav på elscootrarna

De laddningsbara platserna är ett nytt samarbete mellan staden, Fortum och Movon. Staden upplåter marken till Movon som i sin tur har avtal med elscooteraktörerna och Fortum står för elen.

De laddningsbara platserna ska i ett första läge finnas på fem platser för att sedan utvärderas innan det kan bli verklighet med fler ställen. Trafikborgarrådet Daniel Helldén invigde det första laddningsbara stället idag.

Nu rullas ytterligare 200 elscootrar ut

– Att skapa laddningsbara hotspots ute på stan är en smart kombination av laddning och parkering och underlättar  för företagen som själva ansvarar för att samla in och ladda alla elsparkcyklar. På det här sättet hoppas vi kunna minska runtflyttandet och transporterna vilket är viktigt för en hållbar stad, säger Daniel Helldén i ett uttalande.

Förutom de fysiska parkeringsplatserna ska även aktörerna, i samarbete med staden, ta fram 400-500 virtuella p-platser i sina appar.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén invigde

Här finns parkeringsplatserna

Laddbara p-platser:

Hornstull

Östermalmstorg

St Eriksplan

Medborgarplatsen

Vid Gallerians köpcentrum

Folierade p-platser:

Kungsholmen

Hantverkargatan utanför Stadshuset

Fleminggatan utanför tekniska nämndhuset

Vasastan/Norrmalm

Vasaplan

Kungsgatan

Klarabergsgatan

Hamngatan

Norrmalmstorg

Kungsgatan

S:t Eriksplan

Odenplan

Rådmansgatan

Östermalm

Birger Jarlsgatan

Karlaplan

Södermalm

Kornhamnstorg

Swedenborgsgatan

Sankt Paulsgatan

Ringvägen

Långholmsgatan