Hemmaplan. Öpartiet är största parti på Adelsö. Där bor paritets toppnamn Desirée Björk. Foto: Daniel Cannervik

På Adelsö bryts M-dominansen: ’’Värnar om ön’’

Moderaterna är största parti i alla valdistrikt utom ett. På Adelsö var det Öpartiet som fick flest röster. Synlighet tror öbon och öpartisten Desirée Björk ligger bakom.

  • Publicerad 12:24, 17 sep 2018

Vi ökade faktiskt från förra valet, det är glädjande.

Vid valet för fyra år sedan var det Miljöpartiet på Lovö som bröt Moderaternas totala dominans som största parti i ett lokalt valdistrikt. Även i år är Moderaterna störst i 14 av 15 distrikt.

På Adelsö lyckades i stället Öpartiet locka flest väljare – 21,8 procent av rösterna.

Bor på Adelsö

Partiets gruppledare Desirée Björk och Robert Oberascher, tredjenamn på kommunlistan, bor själva på ön. Björk ser flera orsaker till att partiet tar allt mer politisk mark på ön.

– Vi ökade faktiskt från förra valet, det är glädjande. Jag får tacka alla Adelsöbor som har lagt sina röster på Öpartiet, säger hon.

Lokalt engagemang är något hon lyfter som möjlig bakomliggande orsak till väljarstödet.

– Jag skulle kunna tro att det beror på att jag värnar om Adelsö och vill att ytterområdena också ska leva, inte bara att det ska ses som ett turistområde utan att man ska kunna bo och verka där, säger Desirée Björk.

Bortglömda?

I den gångna valrörelsen ser hon exempel på där Adelsöborna har känt sig bortglömda.

– Vi fick en fråga när vi stod utanför vallokalen. Det var en Adelsöbo som frågade om vi kommer att arbeta för att den mobila valbussen även kommer att cirkulera eller stå även på Adelsö nästa val. Det har den inte gjort i år, säger hon.

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt