Foto: Fredrik Gustafsson

På Landsberga gård är ägget högsta hönset

På Landsberga Gård i Biskops-Kulla är det påsken som är högtiden nummer ett. Just nu producerar gårdens höns 10 000 ägg om dagen för att mätta Enköpingsborna.

  • Publicerad 11:05, 28 mar 2018

Jag kan träffa ungdomar som kan äta åtta nio ägg om dagen.

Kokt ägg, stekt ägg, pocherat ägg eller varför inte en äggtoddy? Har man ägg har man mat, lyder det gamla talesättet.

Per Sandqvist på Landsberga gård har gott om mat.

Här producerar gårdens höns närmare 10 000 ägg om dagen. Under storhelgerna, och framförallt i påsktider, är det som mest att göra.

– Vi säljer som mest under påsken. Framför allt märker vi det i vår äggbod här på gården. Vi brukar i princip stå barskrapade på ägg under påskafton, säger Per Sandqvist, på Landsberga Gård.

Det är ett pussel enligt Per att få ihop tillräckligt med ägg för att mätta Enköpingsbornas hunger efter den ovala proteinbomben.

– Vi får pussla för att få ihop det. Så är det. Man får spara och styra om lite för att få ihop tillräckligt med ägg. Framförallt är det leveranserna efter påsk som blir skralare, säger Per och tillägger:

– Det är otroligt egentligen hur populärt det blivit med ägg igen. Ägg verkar vara väldigt centralt i människors hushållande på något vis. Nu är det bland det bästa du kan äta nästan, i både tränings- och diet-sammanhang, säger Per och tillägger:

– Framförallt unga människor. Jag kan träffa ungdomar som kan äta åtta nio ägg om dagen.

Hur många ägg äter du själv i veckan?

– Inte jättemånga ändå. Kanske tio i veckan. Jag gillar stekt ägg. Och mest ägg går det på heldagsmorgnarna, säger Per.

Landsberga gård satsar nytt

Landsberga Gård har varit i
bruk i fyra generationer. I 130 år. I dag sköts verksamheten av bröderna Per och Joakim Sandqvist.

Sedan 2010 har äggproduktionen på gården varit navet i verksamheten.

I juni i år slår Landsberga gård upp portarna till deras nya satsning. En gårdsbutik med café, och försäljning av lokalproducerade produkter.
Från gårdens egna ägg, till bak­hantverk och mejerier
från Uppland.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19