Kastas ut. Patrik Wetterqvist och Waldemar Fagerberg i Mälaröarnas skyttegille har jobbat hårt för att få stanna på Lovö. Men nästa vecka ska de ha lämnat. Foto: Daniel Cannervik

På onsdag ska skytteklubben ha lämnat Lovö

Statens fastighetsverk lovade ett tänka ett varv till med skjutbanorna på Lovö. Men beslutet kvarstår. På onsdag ska klubben ha lämnat marken.

  • Publicerad 12:02, 14 sep 2018

Det känns helt bedrövligt.

I maj förra året stod det klart att Mälaröarnas skyttegille skulle tvingas bort för att ge plats för förbifartsbygget. Tidigare hade de blivit lovade att bara behöva pausa och sedan få fortsätta sin verksamhet efter byggtiden om några år, men markägaren Statens fastighetsverk hade ändrat sig. Skytteklubbens verksamhet skulle nu upphöra för gott.

Tidigare i år dök dock en tillfällig ljusning upp när myndigheten gick med på att fundera på saken ett varv till.

– Vi står med mössan i hand och vädjar. Vi hoppas på deras välvilja, sade föreningens ordförande Patrik Wetterqvist till Mälarö Tidning i våras.

Höll fast vid sitt beslut

Men fastighetsverket höll till slut ändå fast vid sitt beslut om att skjutbanorna måste bort från Lovö.

Nu har ärendet lämnats över till Kronofogden. Nästa vecka ska Mälaröarnas skyttegille ha lämnat marken för gott.

– Den 19 september klockan 13 ska vi vara ute, sedan jämnas väl allt med marken. Det känns helt bedrövligt, särskilt när det under tiden framkommit från Trafikverkets sida att vi inte ens behöver flyttas under byggtiden, säger Waldemar Fagerberg, som sitter i skytteklubbens styrelse.

Föreningen har drivit de två skjutbanorna vid Tillflykten på Lovö sedan 1940-talet. Men vid lunchtid på onsdag ska marken och lokalerna ha tömts på allt som klubben kan tänkas vilja behållas.

Via sin advokat har föreningen försökt få till andra lösningar, bland annat att köpa loss en bit mark av Statens fastighetsverk. Men det har myndigheten inte velat gå med på, berättar Waldemar Fagerberg.

Myndigheten ska å sin sida även ha försökt boka ett möte strax före semestern för att diskutera avflyttningen.

– Men det rann ut i sanden av någon anledning. Ungefär samtidigt fick vi ett brev från Kronofogden om att vi måste flytta på oss, säger han.

Att tvingas lämna Lovö för gott kan bli ett hårt ekonomiskt slag för skytteklubben, som enligt lag då blir skyldig att sanera och återställa marken. Kostnaderna rör sig om miljontals kronor, något den ideella föreningen inte har råd med.

Mälarö Tidning har utan framgång sökt ansvarig fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk för en kommentar till avhysningen.

’’Inget lätt beslut’’

För drygt ett år sedan motiverade dock den tidigare förvaltaren Urban Wahlström fastighetsverkets beslut så här:

– Vi måste titta på vårt uppdrag och vad vi ska förvalta. Skjutbanor stämmer inte överens med det uppdraget. Jag förstår att de är besvikna, det var inte ett lätt beslut att ta, sade han då till Mälarö Tidning.

Mälaröarnas skyttegille har även tillstånd för två skjutbanor i Svartsjö. Då klubben riskerar att gå i konkurs kan även dessa påverkas av att banorna på Lovö stängs.

Mälaröarnas skyttegille

Föreningen Mälaröarnas skyttegille har runt 300 medlemmar, de flesta boende i kommunen. Skjutbanorna vid Tillflykten på Lovö är hemmabanan, men föreningen driver även en skjutbana i Svartsjö.

På Lovö har föreningen två skjutbanor, 50 och 300 meter.

Föreningen är en sammanslagning av fyra olika skytteföreningar på Mälaröarna: Adelsö, Ekerö-Munsö, Färingsö och Lovö. Sammanslagningen skedde 1990.

Källa: Mälaröarnas skyttegille

Skön sommar!

Nyheter MälaröDirekts redaktion har just nu sommarledigt och önskar alla läsare en riktigt härlig sommar. Vi är tillbaka i början av augusti. Ha en härlig sommar till dess.onsdag 3/7 16:00

KRÖNIKA: Er ilska tär på oss – men fortsätt med det

Krönika Ni kanske tycker att vi verkar hårdhudade och kalla. Att vi kör på liksom, redo att gå över lik för ett scoop. Mer konfliktsökande än konflikträdda. Men nja, det där stämmer inte riktigt. Nu talar...tisdag 2/7 8:15

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt