Dansbana! I Vårby dansar man både i tunnelbanan och under. Foto: DIS

På söndag kan du dansa i tunnelbanan

Dansens dag firas söndagen den 28 april med en mängd olika föreställningar längs med tunnelbanans röda linje. Fyra stopp planeras i Stockholm, Huddinge och Botkyrka.

  • Publicerad 12:21, 24 apr 2019

Måndagen den 29 april firas dansens dag världen över. Men redan på söndagen den 28 firar ett gäng dansgrupper från Stockholm, Huddinge och Botkyrka med en resande föreställning längs med röda linjen där det bjuds på en mängd olika dansstilar – jazz, indisk, afrobeat, samtida och street.

Dagen börjar klockan 13 i Liljeholmens galleria där ReAct! välkomnar publiken att hänga med.

– Det kommer bli en resande föreställning och idén är att folk ska hänga med. De kommer ha ett uppträdande att följa mellan stationerna och på varje station kommer olika dansgrupper uppträda, säger Rodrigo Vilarinho från ReAct!.

Föreställningen anordnas av nätverket Dans på röda linjen som samlar 19 dansföreningar och skolor från de tre kommunerna.

Röda-linjen-dansaren kommer hem

Vidare mot Hallunda

Nästa stopp blir Skärholmstorget där dansare från Dans- och cirkushögskolan, Kulturskolan Stockholm och Fryshuset uppträder. Efter det dansar de vidare till Vårby och dansbanan under tunnelbanespåren där lokala dansare från Empire Dancers (föreningen Expose), Usha Balasundaram och 10–13-åringarna i Dansa Snacka (Jelnek) uppträder. Dagen avslutas i Hallunda centrum med Botkyrka kulturskola och dansprogrammet.

Rodrigo Vilarinho och hans kollegor kommer dansa i tunnelbanan och hoppas bjuda upp även publiken till dans.

– Vi leker alltid med möjligheten till interaktion. Om man vill får man vara med, men det är ingen som är tvingad till det. Det blir en del av föreställningen att se hur de som sitter med sina telefoner på tunnelbanan reagerar. Det blir en överraskning, folk tycker att det är lite konstigt. "Man får inte ha fötterna på sätet!"

Dans på röda linjen – 28 april

13.00–13.30 Liljeholmens galleria

Medverkande: Dansare från Mosaikteatern, Stockholms Estetiska Gymnasium, Indisk Dansakademi och Dans och Cirkushögskolan.

13.55–14.15 Skärholmens torg

Medverkande: Dansare från Dans och Cirkushögskolan, Kulturskolan Stockholm och Fryshuset.

14.35–15.05 Vårby Gård/Dansbana!

Medverkande: Dansare från Jelnek/Dansa Snacka, Dans och Cirkushögskolan, Saraswathy Kalakendra – Usha Balasundaram och Empire Dancers från föreningen Expose.

15.45–16.15 Hallunda Centrum

Medverkande: Dansare från Botkyrka Kulturskola och Dansprogrammet.

Foto: DIS