Reporter Röstlund jagar själ och karaktär på Skärmarbrinks strita.

På spaning efter Skärmarbrink (som inte finns)

Skärmarbrink – existerar det? Ja, det är frågan. Vi gick på gatan och försökte fånga själen i Söderorts mest meningslösa förort. Vi lyckades inte.

  • Publicerad 15:03, 1 mar 2016

Området hamnar både inom Hammarbyhöjden och Johanneshov och är informellt. Klara gränser och karaktär saknas, det är blott en simpel tunnelbanestation. Typ. Inte ens en FB-grupp är stället värd.

– På Facebook finns Bästa Björkhagen och Härliga Hammarbyhöjden, det finns inte för Skärmarbrink. Man säger inte ”jag bor i Skärmarbrink”. Man säger ”jag bor nära Hammarbyhöjden eller Globen”. Det känns diffust om det ens finns, säger Björkhagenbon Liselotte Hemström när vi springer på henne på perrongen.

Hennes vän och lärarkollega Anna Lindgren håller med och säger undrande att "allt här är anonymt, det är väl bara en knytpunkt för två tunnelbanelinjer". Ungefär så, ja.

Endast en knutpunkt, en kugge i det infrastrukturella maskineriet.

Cirkulera, här finns inget att kommentera.

Det här är omdömen som skulle såra den mer lokalpatriotiske. I Kärrtorp och Bagarmossen skulle liknande recension dra blod. Icke här. Tess Forss Isaksson, lokalbo sedan 2009, backar upp åsikten att hennes bostadsadress är anonym.

– Oj, ja, det finns inte så mycket här. Så det är svårt att tycka något alls. Det är nära stan i alla fall, säger hon innan hon stressat bladar vidare till tuben tillsammans med femåriga Signe, som ska klippa sig innanför tullarna.

Tess Forss Isaksson letar sig inåt tullarna när dottern Signe ska fixa fräsch frippa.

Hanna Åkesson föredrar Kalmar.

Under de timmar som vi vandrar runt i kvarteren är detta konsensus bland de boende vi snicksnackar med: Skärmarbrink är som ett glas vatten – tjänar sitt syfte att vara nära city men är smaklöst och intetsägande.

Eller, inte bara de boende.  Besökare ställer sig även de likgiltiga. ”Inga intryck”, för att citera 19-åriga Hanna Åkesson. Hon bor egentligen i Kalmar men gör sin praktik som textildesigner på anrika sömnadsateljén Karl Gerhards.

– Jag ser mest biten mellan tuben och jobbet. Och det är väl... trevligt. Alla ställen har någon sorts charm. Fast här är det tråkiga höghus. Kanske inte det bästa stället att ha en ateljé på, funderar praktikanten.

Men det är väl ändå roligare än Kalmar?

– Nej nej, inte alls. Kalmar är supermysigt!

På hörnet av korsningen mellan Pastell- och Arkadvägen ligger i alla fall ett unikt inslag. Här har det obskyra politiska partiet Enhet ett litet skyltfönster. De beskrivs som holistiska och eftersträvar frihet och harmoni. Men deras representant vill inte prata med oss när vi ringer på dörren. ”Ni kan läsa på vår hemsida vad vi tycker”, förklarar han buttert och dyker in på kontoret igen.

Dunkadunka? Nja, inte här. Magnus Jonsson säljer de flesta av sina basketprylar på nätet.

Nära stan fast billigt

Magnus Jonsson är mer samarbetsvillig. I sin butik 2win, granne med Karl Gerhard, kränger han basketprylar sedan fyra år tillbaka.

– Det här är så nära vi kan komma stan och ha råd med hyran. Kommunikationerna är bra för både bil och tåg. Basket är en liten sport så kunderna känner till oss och kommer hit. Men mest säljer vi på webben. Vad jag tycker om Skärmarbrink? Du, det går inte ens att beskriva. Det är väl okej. Fast svårt för näringsidkare att klara sig. Det finns lite pizza, och så.

På en av pizzeriorna med fullständiga rättigheter jobbar Osman Rkol. Han är på plats 13 timmar per dag, vilket gör att hans omdöme om kvarteren landar på ett stabilt ”jag ska inte klaga”.

Och hans kunder är ”bra folk”, ensamstående och ungdomar.

– Vad ska jag säga? Jag är krögare. Jag måste säga att de är bra folk även om de inte alltid är det, skämtar han lakoniskt.

Varnar för äcklig pizza

Utanför en helt annan pizzeria blir vi kontaktade av pensionären Lillemor Olstrup, som i tio år bott i ett av de höga punkthusen på Pelargatan. Hon varnar oss för att äta på pizzerian på grund av att maten är kass. När vi frågar om Skärmarbrink är hippt, eller kanske på väg att bli hippt som Midsommarkransen och Telefonplan, skrattar hon bara.

– Det kan jag inte påstå! Men det är lugnt. Det är yngre människor och så vi äldre. Alla platser har en själ och jag antar att vår är att det är... trivsamt. Jag bor högst upp i ett av husen och utsikten är bra. Varje morgon klockan 07 kan jag se månen gå ner över Globen samtidigt som solen går upp åt andra hållet. Då är Skärmarbrink magiskt, berättar Lillemor Olstrup innan hon pinnar på uppför backen hemåt.

Högts upp på backen, högst upp i huset: Lillemor Olstrup älskar att se natt bli till dag genom sitt fönster

Fakta: Skärmarbrink

Namnet kommer från ett torp byggt på 1700-talet. Det hette egentligen Skärmarboda och låg i Enskede gård. Toprte ligger kvar i en park mellan punkthusen på Blåsutvägen.

Stadsdelen Johanneshov växte fram under 1940-talet. Punkthusen på sju och åtta våningar byggdes på backarna på Arkadvägen och pelargatan. Lägre hus på tre våningar hamnade vid Bruspråksgränd. 

Aftonbladet beskrev det nya området så här den 8 april 194 7: "Hela stadsdelen är hållen i gul färgton, med undantag för de tio barnrikehusen utmed Skärmarbrinksvägen, som har tegelfasader."

Barnrikehusen var tio hus på tre våningar styck, med plats för 218 familjer. Lägenheterna var på två rum och kök. Det ansågs vara generöst utrymme för en storfamilj.

Dagtid lämnade knegande föräldrar barnen i  "storbarnkammaren" , där husets anställda skötte dem.

Tunnelbanan invigdes 1950.

Fakta: Stadsmuseet.

Tågluffa med SL i augusti

Nyheter Sommaren är inte slut! Upptäck Stockholm med minisemester på hemmaplan Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...fredag 16/8 16:44

Anna vill inspirera motvilliga till träning

Nyheter "Det handlar om att komma över det inre motståndet" Rågsvedsbon och författaren Anna Suvanna Davidsson vill med sin nya bok Stor och stark skifta synsättet på träning och våra kroppar.fredag 16/8 16:00