Höga höjder. Ungdomsgårdarna i Hägersten-Liljeholmen tar med unga ut till Äventyrsbanan i Nacka som en av deras många sommaraktiviteter. Foto: Jannie Flodman

På svindlande höjder i Nackareservatet

I sommar arrangeras flera dagsutflykter och kollon för barn och unga i staden. Vi följde med när ett gäng testade på nya höjder på Äventyrsbanan i Nacka.

  • Publicerad 16:55, 16 jul 2019

Äventyrsbanan, eller höghöjdsbanan som den också är känd som, i Nacka invigde i april i år "Långa zipbanan", som är två långa zipbanor efter varandra.

Vi följde med flera ungdomar till Äventyrsbanan när ungdomsgårdarna i Hägersten-Liljeholmen tog sig ut till Nacka för att testa på svindlande höjder. Utflykten till Äventyrsbanan är en del av stadsdelens aktiviteter för barn och unga i Stockholm.

Äventyret börjar med en tydlig genomgång av instruktören Mira Unde, tätt följt av en tur med säkerhetsutrustningen på en gångbana. Sedan bär det av till nya höjder.

Tydliga instruktioner. Intruktören Mira Unde visar ungdomarna hur man tar sig fram säkert bland trädtopparna. Foto: Jannie Flodman

Säkerhet. Säkerhetsutrustning är ett måste. Här får Leona Tedenmark hjälp med sin sele av fritidsledare Marcel Kärrek. Foto: Jannie Flodman

Upp för ett trähus, och sedan är man så gott som ute på banan, med dess 15 olika aktiviteter i olika svårighetsgrader, som också sträcker sig så högt som elva meter över marken. Bland ringar, plankor, rep och stockar. Hela banan avslutas med en tur på zip-linan.

Chelseo Motaneto, 12, har varit med på ungdomsgårdarnas aktiviteter tidigare när de besökte Eriksdalsbadet, och han har planer på att följa med dem när de åker till Skara Sommarland "för att det är kul att bada", som han själv uttrycker det. Men på höghöjdsbanan har han aldrig varit tidigare. Trots det känner han sig inte rädd, snarare tvärt om.

– Det är inte läskigt, snarare kul och enkelt! Roligast var de romerska ringarna och zip-linan, säger han.

Orädd. "Det är inte läskigt, snarare kul och enkelt!", säger Chelseo Motaneto när han problemfritt tar sig fram. Foto: Jannie Flodman

Systrarna Livia och Leona Tedenmark har aldrig varit med ungdomsgårdarna tidigare men Äventyrbanan lockade, eftersom "att klättra är utmanande", som Livia själv uttrycker det.

– Vi har gått höghöjdsbanor tidigare, men då var det bara cirka två meter upp i luften. Här var vissa banor läskigare än andra, men annars var alla roliga. Roligast var nog hoppet mellan två plattformar, förklarar Livia.

– Läskigast tycker jag var där repet korsar sig, för jag visste inte var jag skulle sätta fötterna och man var tvungen att sitta på en lina, säger Leona.

Balans. På ett rep ska man ta sig från ett träd till ett annat, något som Livia klarar med en klackspark. Foto: Jannie Flodman

Hinderbana. Höghöjdsbanan består av 15 olika hinder av olika svårighetsgrad. Foto: Jannie Flodman

Om DU får feeling

Om man själv vill testa på höghöjdsbanan kan man boka en tur med instruktör på någon av anläggningens höghöjdsbanor. Detta sker via deras hemsida. Då ingår utrustning, men man rekommenderas att ta med en egen vattenflaska.