Nedanför Mellansjö skola har redan arbetet med strandpromenad tagit fart. Henny Wendel-Wallin som ofta promenerar i området är positiv till projektet. Foto: Lotten Engbom

Påbörjat – Här byggs 1 200 meter strandpromenad i Täby

Promenadvägen runt Vallentunasjön som planerats sedan länge har börjat byggas. Men nu måste kommunen bygga framför två villor som då förlorar sin strandtomt.

  • Publicerad 12:32, 21 feb 2018

I maj 2016 skrev Täby Nyheter för första gången om att Täby kommun, i samarbete med Vallentuna kommun, hade planer på att bygga en strandpromenad runt hela sjön. Täby har nu påbörjat en del. Nu ligger en 1,2 kilometer lång väg klar vid strandkanten av sjön.

Henny Wendel-Wallin som ofta promenerar i området är positiv till projektet.

– Det är trevligt att kunna gå vid vattnet. Men det får inte bli en för bred väg, då blir det cyklister och mopeder där också. Det är alltid trevligt med skogskänsla, säger hon.

1 200 meter lång

Niklas Wennberg, projektledare på Täby kommun, berättar att kommunen började röja redan 2016.

– Nu bygger vi en etapp som är ungefär 1 200 meter lång. Den går från i höjd med Mellansjö skola och 1,2 kilometer söderut, säger han.

Vägen slutar nu ungefär där hagmarken i närheten av Såstaholm börjar, där Täby kommuns mark tar slut. Men planen är alltså att fortsätta runt sjön.

– Vi har inledande diskussioner med privata fastighetsägare och jobbar vidare med det, säger Niklas Wennberg.

"Det är vår mark"

Den väg som precis är nybyggd slutar strax norr om Mellansjö skola. Planen är att bygga framför de två villor som har tomter ner mot sjön, men där kommunen äger marken närmast vattnet.

– Kommunen äger det strandnära. Fastigheterna ligger en bit ifrån stranden. Vår ambitionen är att det ska vara en strandnära promenad, säger Niklas Wennberg.

Han poängterar att det även återstår formalia för att bygga den delen av promenadvägen.

– Det handlar om kommunikation med länsstyrelsen angående vattenverksamhet.

"Finns en naturlig väg redan"

Rickard Hagman bor i en av de två fastigheterna. När han köpte sitt hus 2016 fick han information om att det här var på gång. Däremot tycker han att det är märkligt att kommunen inte kommunicerat med fastighetsägarna alls.

– Helt plötsligt såg vi maskiner där. Man har smugit igång. Jag vet inte ens om man har bygglov eller tillstånd, säger Rickard Hagman.

– Naturligtvis talar jag ur egen sak, för det påverkar mig, mitt hem och mitt privatliv. Jag tycker inte om det här. Nu kommer vi ha en gångväg mellan vår tomt och bryggan.

Rickard Hagman poängterar att strandremsan har ett rikt djurliv. Han ifrågasätter om kommunen gjort en utredning om hur djurlivet i området kommer att påverkas.

– Det finns en naturlig väg där folk går idag, längs grusvägen. Ändå väljer man att gräva sönder, där det är både rikt djurliv och natur. Man tar ingen hänsyn till det, säger han.

Promenaden är tre etapper för Täby kommuns del.

Etapp 1 östra sidan, etapp två är södra och etapp 3 (Såstaholm) är västra (Skålhamra)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm