Panncentral lockar världsnamn till Vårberg

I Vårberg liggen en gammal panncentral utan toalett, vatten och värme. Med trasiga fönster, skitiga lokaler och i jättebehov av renovering. Så varför lockar rucklet världsartister till stadsdelen?

  • Publicerad 08:00, 21 sep 2019

– Vi hade 6000 besökare här på vår Lars Kleen-utställning. När vi efter det fick se en sammanställning av besöksstatistik som Stockholm stad hade gjort insåg vi att bara några av de stora drakarna, typ Moderna museet och sånt, hade fler besökare än vi.

Jan Watteus står framför Kummelholmen, konsthallen i Vårberg som han äger tillsammans med konstnären Torbjörn Johansson. Den grå betongfasaden är tillfälligt dekorerad med teckningar gjorda av det finska konstkollektivet Joymen som har en pågående utställning inuti industribyggnaden. Jan Watteus har åkt hit på sin lunch, han jobbar till vardags med fastigheter på Swedbank.

– Vi jobbar båda heltid med annat. Kummelholmen är vårt sidoprojekt. Men det är krävande som ett heltidsjobb och tar upp all vår fritid, säger han.

Ungefär åtta miljoner kronor säger Jan Watteus behövs för att rusta upp fastigheten till ett okej skick. Han och hans kollega har stora planer. Bland annat vill dom bygga en lägenhet på övervåningen för att ha art residence i. Foto: Claudio Britos

Programmet är fullt just nu. Joymen ställer ut till och med 28 september. Torsdagen efter öppnar en fotoutställning av Eric Cung. Under tio års tid har formgivaren och fotografen fotograferat sig själv utklädd till clown på olika platser runt om i världen; Chelsea Hotel i New York, Uluru i Australien och så vidare. Utställningen vidrör flera teman: åldrandet och döden, turism och selfiekultur, identitet och ansikten som handelsvara.

– Förra året visade jag några av fotona för en vän. Han satte mig i kontakt med en samlare som köpte ett foto. Jag insåg att folk kanske är intresserade av mina clownfoton. Jag fick lite självförtroende. Det här blir första gången jag visar dem offentligt, berättar Eric Cung på telefon.

Det gamla pannrummet såldes 2015 för en krona till Jan Watteus och Torbjörn Johansson. Just nu pryds fasaden av teckningar av ett finskt konstkollektiv. Foto: Claudio Britos

Själva Kummelholmen är ett pannhus från 60-talet. Det var ett olje-eldat vattenvärmeverk fram till att det lades ned 1997. 2001 köpte energiföretaget Fortum fastigheten för 16 miljoner. Företagets enda ambition med köpet var att se till att hålla det stängt. Men att riva byggnaden skulle kosta dem ytterligare cirka fem miljoner. Fortum började se sig omkring efter någon som kunde ta det problematiska pannrummet ur deras händer. Och snubblade på Torbjörn och Jan. Konstnären och konstsamlaren fick köpa hela fastigheten för en krona.

– Sedan rev vi ut 90 ton skrot ur huset och renoverade och sanerade stället för cirka 1,2 miljoner kronor. Men fortfarande saknas mycket. Vi skulle behöva runt åtta miljoner kronor för att renovera det till okej standard. Ni skulle inte se någon skillnad men då skulle i alla fall finnas toalett, rinnande vatten och fungerande fönster, säger Jan Watteus.

Silon förvarade den olja som brändes i pannrummet. "Nu tänker vi öppna upp den så att man ska kunna gå in i den och ha den till ett sorts konsertrum. Ekot där inne är fantastiskt", säger Jan Watteus. Foto: Claudio Britos

Trots husets risiga skick, eller kanske tack vare det, har Kummelholmen haft stora framgångar. Utställningen med Lars Kleen förra året väckte inte bara stor uppmärksamhet och beundran i konstvärlden, utan innebar även en sorts comeback in i kulturens finrum för den sedan länge aktive men på senare år halvt uträknade konstnären Kleen.

Men den utställning som öppnar i november kommer att förändra saker och ting ytterligare. Då kommer den världsberömde konstnären William Kentridge till Vårberg. Han har ställt ut på flera av världens mest prestigefulla museum och institutioner som Moma i New York, Louisiana i Danmark och Tate modern i London.

– Det betyder inget skifte för vår inriktning eller vad vi sysslar med. Men det är otroligt stort, det är så stort så jag inte vet hur jag ska… I form av hur känd han är så har vi aldrig varit ens nära något liknande, säger Jan Watteus.

Fler stora namn är redan på gång. Härom dagen tog Jan Watteus ledigt från sitt jobb och åkte till Oslo för att jaga den kända amerikanske konstnären Lawrence Weiner.

– Jag har försökt nå honom genom olika gallerier men inte fått något svar. Men jag lyckades träffa honom i Oslo och vi fick en fin kontakt. Han har sagt att han ska komma hit.

På Kummelholmen

pågående - 28 september: Joymen go Space, konstutställning.

3-6 oktober: Eric Cung, Lost in (m)orbital thoughts, fotoutställning.

10-13 oktober: In Tune, dansföreställning.

9 november - 22 december: William Kentridge, utställning.