Björkhagen. Rivas eller räddas? Foto: Sacharias Källdén

Panncentralens öde avgörs om några veckor

Svenska Bostäder undersöker vad som kan göras för att rädda hela eller delar av den rivningshotade panncentralen i Björkhagen.

  • Publicerad 17:56, 4 sep 2019

– Vi har givit bolagsledningen i uppdrag att titta på hur man skulle kunna göra för att bibehålla åtminstone den del av panncentralen som vetter ut mot den lilla torgbildningen, säger Svenska Bostäders ordförande Joakim Larsson.

Byggnadens bakre del är enligt Larsson svårtillgängligare och "skulle kunna bebyggas", men i slutändan handlar det om att få ihop den ekonomiska ekvationen. 90 bostäder brukar krävas i projekt likt det i Björkhagen.

– Det behöver byggas i området, kan man kombinera det med att bevara det bästa av den gamla bebyggelsen ska vi göra det, säger Larsson.

Planerna på att riva panncentralen för att ge plats åt bostäder har stött på patrull från både politiker, skönhetsråd och invånare i Björkhagen, och i förra veckan beslöt stadsbyggnadsnämnden att återigen skjuta på domen för 1940-talsbyggnaden.

Besked om vad Svenska Bostäder kommit fram till kan enligt Larsson väntas "om några veckor".

Kan det komma till ett läge där det står mellan bevarandet av panncentralen och några nya bostäder över huvud taget?

– Ja, men styrelsen måste väga för- och nackdelar mot varandra i det läget, därefter ska Stadsbyggnadsnämnden fatta sitt beslut, säger Larsson.

Larsson är även moderat borgarråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, men deltar inte i nämndens beslut om projektet i Björkhagen.

Här sänks hastigheten i Farsta och Skarpnäck

Nyheter Hela listan: 52 gator skyltas om Staden fortsätter att se över hastighetsbegränsningarna. På nästa trafiknämnd spikas nya ändringar, bland annat för Söderort.fredag 13/9 15:03