Melanie Melin, Georg Eklöw, Tobias Tjernström och Christoffer Holst Persson i klass 9C på Hökarängsskolan. Foto: Hampus Jarnlo

Pantad idé ska göra Hökarängen smartare

Ett sofistikerat rabattsystem där du får pant på förbrukade förpackningar. Den idén tror några elever på Hökarängsskolan kan få fler i området att återvinna. Förslaget vann niornas hållbarhetstävling och ska nu testas på skolan.

  • Publicerad 10:19, 1 apr 2015

Många slarvar med återvinningen. Särskilt de som bor i lägenhet och kanske inte har plats. Men nästan alla pantar burkar.

Projektet Hållbara Hökarängen ligger bakom idétävlingen som hölls i klass 9C på Hökarängsskolan. Eleverna delades in i smågrupper och fick i uppgift att ta fram en app, produkt eller tjänst som kan hjälpa boende i Hökarängen att uppmärksamma och förändra sitt beteende när det gäller konsumtion.

– De fick helt fria händer. Men vi har varit här vid sex-sju tillfällen sen oktober och hjälpt till att utbilda, spåna, stötta och diskutera vidare, säger Thomas Sundén på Sustainable innovation som är en del av projektet Hållbara Hökarängen.

Av de sex förslag som togs fram fick klassen sedan rösta fram den idé de trodde mest på. Det blev Melanie Melin, Tobias Tjernström, Georg Eklöw och Christoffer Holst Perssons idé som de kort och gott kallar ”Pantad”.

Mobilapp

Idén går ut på att det skapas en mobiltelefonapplikation där kunden får ett erbjudande om rabatt när en vara scannas/köps hos den lokala handlaren. Exempelvis: ”du kan få tillbaka fem kronor på det här mjölkpaketet”. Det beloppet ligger sedan låst på kundens sida tills hen tar med sig den tomma mjölkförpackningen till återvinningsstationen och återigen scannar streckkoden med sin mobil innan den slängs i rätt behållare. Då låses pengarna upp och kan användas nästa gång kunden handlar i affären.

– Många slarvar med återvinningen. Särskilt de som bor i lägenhet och kanske inte har plats. Men nästan alla pantar burkar. Får man något för det så gör man det, säger Tobias Tjernström om den ursprungliga idén.

Lite förbättrad

I tisdags var Tidningen Farsta/Sköndal med när Charli Kasselbäck, som har fungerat som kreativt bollplank under processen, presenterade en förädlad version av idén.

– Vi kände igen oss. Det är fortfarande vår grej, men lite förbättrad. Jag hoppas att de kommer testa den här i Hökarängen, säger Melanie Melin efter presentationen.

Eld och lågor

Och både läraren Kenneth Lovén och projektledarna Charli Kasselbäck och Thomas Sundén är eld och lågor över idén.

– Tanken är att vi ska testa idén på de små Smakis-förpackningar som säljs i skolans kafeteria och har en tendens att hamna lite överallt när de är uppdruckna, säger Kenneth Lovén.

Rabatt för retur

Hållbara Hökarängen tog initiativet till idétävling som har genomförts i klass 9C på Hökarängsskolan sedan i oktober.

Förutom att idén nu ska testas i skolans kafeteria lovar Thomas Sundén att han ska försöka pitcha idén, som nu döpts om från ”Pantad” till ”Rabatt för retur”, för de lokala handlarna i Hökarängen och andra branschorganisationer.

Klass 9C får en utflykt till Tom Tits i Södertälje som tack för gott arbete. ”Många av eleverna har utvecklats av att få jobba mot verkligheten”, säger läraren Kenneth Lovén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grannar går ihop för att städa Vinterviken

Nyheter Öppet för alla att vara med på söndag Alla som vill och kan har nu möjligheten att hjälpa till med att städa stranden i Vinterviken.måndag 22/10 19:46

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50