PEPP. Paolo Roberto är peppad inför restaurangöppningen första maj: "Blir kedjans flaggskepp". Foto: Pane Fresco

Paolo Roberto öppnar nytt i Sjöstan

Innan det forna slumområdet fick sin makeover har han "köpt och sålt allt möjligt här" – och under åren som proffsboxare var joggingrundan längs hamnen en självklarhet. När Paolo Roberto nu är tillbaka i Hammarby Sjöstad, är det med flaggskeppet i sin nya restaurangkedja Pane Fresco.

  • Publicerad 17:20, 10 apr 2018

R

Äkta italiensk mat av hög kvalitet. Det är Paolo Robertos koncept för restaurangkedjan Pane Fresco, som just nu finns på fyra platser i Stockholm. Första maj har det blivit dags att slå upp portarna för ytterligare en filial, vid Fredriksdal i Hammarby Sjöstad. Något som är särskilt efterlängtat, åtminstone enligt Paolo själv.

– Inte nog med att jag bott ovanpå Fryshuset, när det var industriområde här och jag inte levde helt ärligt eller vad man ska säga, så var man ju här en del och köpte och sålde allt möjligt. Från det till de dagliga joggingturerna längs hamnen om morgnarna när jag var boxare, det är klart att hjärtat klappar lite extra för just Sjöstan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Med sina 600 kvadratmeter kommer den nya restaurangen bli kedjans "flaggskepp" enligt Paolo. Även om såväl öl- och prosecco-bar som matlagningskurser utlovas, är kärnan i verksamheten kort och gott: pizzan.

– Nu när vi är här och förbereder märker vi ett enormt intresse, folk har längtat och det beror väl delvis på att det inte finns några riktiga pizzaställen här nu.

En ganska hård diss mot de pizzerior som faktiskt ligger i Sjöstan nu?

–  Det är ingen diss, det är bara skillnad på pizza och pizza. Visst är det skitbra med fyrkantig skinka och ananas när man är bakis, men för oss handlar det om att förvalta ett kulturarv från det klassiska italienska köket. Vi utgår från ett kvalitetsstämplat regelsystem kring allt från jäsprocess till ugnstemperatur till vilka råvaror som används, säger Paolo Roberto och fortsätter:

– En skit-Hawaii i Sverige har oftast bara fått jäsa två timmar, resten av jäsningen sker i magen. Vårt utbud går inte ens att jämföra med det.

REPORTAGE: Håller Hammarby Sjöstad på att förfalla?

Även om Paolo Roberto har en hel del annat att pyssla med, kommer han själv vara på plats flera dagar i veckan, kanske för att starta upp morgonträning i parken utanför, säger han. Målet är att restaurangen, såväl som dess omgivning, ska "leva hela dagen".

Ser positivt på Sjöstans framtid

StockholmDirekt har tidigare rapporterat om omvandlingen som Sjöstan genomgått, en utveckling som Paolo Roberto sett från nära håll och enbart ser positivt på.

– Det är klart som fan, det går ju inte att romantisera gamla ruttna skjul som något charmigt. Det är klart bättre som det är nu, när folk kan bo fint så nära Södermalm och njuta av den fina utsikten vid vattnet.