Johannes Haddad och Tanvir Mansur delar erfarenheten av att växa upp utan manlig förebild. Foto: Claudio Britos

Papporna pratar ut: "Det är vår tur nu"

Hur lär man sig att bli en man utan att ha en pappa? Vilka misstag ska man absolut inte begå när man skaffar barn? Kan ishockey vara lösningen? På tisdag är det pappakväll på Stadsteatern i Skärholmen. "Det är extremt viktigt att män pratar om sånt här, säger Johannes Haddad", en av berättarna.

  • Publicerad 20:00, 7 mar 2019

Tanvir Mansur sitter framför sin laptop och försöker lista ut hur man knyter en slips. Om några dagar ska han ta studenten. Ingen pappa har lärt honom hur man gör.

Johannes Haddad försöker samla mod för att orka skicka ännu ett vackert födelsedagskort till sin dotter som han inte har sett på tolv år. Han vill inte göra om sin egen pappas stora misstag.

Per Wernolf säger nej, nej och åter nej när sönerna tigger om att få börja spela ishockey. ”Inte med den machokulturen”, tänker han. Han anar inte att hockeyn ska öppna en helt ny värld som gör honom till en bättre pappa.

På tisdag kväll berättar Tanvir, Johannes och Per sina historier på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen, när Storydox ordnar berättarkväll på temat Pappa.

Världens viktigaste. Tanvir Mansur, Per Wernolf och Johannes Haddad berättar sina egna historier som rymmer både smärta och humor. ”Har man inte närvarande föräldrar blir det mycket större risk att hamna snett i livet”, säger Johannes. Foto: Claudio Britos

– Jag hoppas att vi kan förmedla hur viktig papparollen är. Och bidra till att göra den lite mer nyanserad. Det kan handla om att det inte alltid är så lätt att vara den pappa man vill vara, säger Amanda Glans, producent för Storydox.

Allt är personligt

Hemma i Bredäng hos Tanvir Mansur, idag 32-årig frilansskribent och podcastproducent, träffas tre av berättarna för att försnacka.

I månader har de jobbat tillsammans med varsin coach för att slipa fram historier som går att berätta på en scen.

Allt är personligt. Somligt är för smärtsamt och utpekande.

– Jag vill inte att mina döttrar ska känna att deras pappa inte ville träffa dem, så som min pappa fick mig att känna. Han kom bara och hälsade på en enda gång, berättar Johannes Haddad, Skärholmsbo och lärare.

– Jag vill inte att mina döttrar ska känna att deras pappa inte vill träffa dem, så som min pappa fick mig att känna, säger Johannes. Foto: Claudio Britos

Tanvirs berättelse handlar om hur man navigerar i manlighetens landskap utan att ha en manlig förebild. Vem lär en 13-årig kille med moppemustasch hur man rakar sig?

– Och hur man pratar om känslor? Det fick jag lära mig den hårda vägen. Men jag har blandat in en hel del humor också, avslöjar han.

Per Wernolf, 47, jobbar som skådespelare och bor i Sätra. Han kallar sig för ”feelgood-gubben” i gruppen, uppvuxen med en nästan överdrivet närvarande pappa. Men själv blev han en mycket sämre pappa än han trodde att han skulle bli, anser han.

– Hockeyn har öppnat en värld som jag och mina barn har tillsammans. Istället för att sitta hemma och kolla på Idol kan vi gå på Hovet. Man sitter och pratar om allt möjligt medan man sitter och tittar på en match, säger Per Wernolf Foto: Claudio Britos

– Det är så sjukt svårt att vara förälder. Så mycket frustration, att man kan bli så arg på dem man älskar mest, säger han.

Män behöver prata mer

Pers historia handlar om de förändringar han gjort för att bli en mer närvarande pappa. Från att aldrig ha satt sin fot i en hockeyrink håller han nu på att utbilda sig till hockeytränare – sedan han upptäckt vad mycket bättre relation han fick med sina söner genom sporten.

Alla tre är överens om att män behöver prata mer om papparollen, för att lära sig tips och tekniker av varandra. Men också om hur det känns att längta efter barn utan att kunna få det.

Om män tidigt lär sig att bli mer öppna kommer det att förändra hur de blir som pappor. Kanske kan det bidra till att de blir mer närvarande, menar Tanvir.

– Alla barn behöver förebilder. Har man två föräldrar så är det ännu bättre, säger Johannes Haddad.

Tanvir tycker att män borde tala mer om ofrivillig barnlöshet och längtan efter barn. "Många män har varit med om missfall, men pratar sällan om det", säger han. Foto: Claudio Britos

Storydox i Skärholmen 12/3

Storydox är Stockholms nya berättarscen, som också sänds som podcast och i Sveriges Radio P4.

Inga manus, ingen rekvisita – bara en mick, en publik och fängslande berättelser.

I november hade Storydox en berättarkväll på temat Mamma. Nu har turen kommit till papporna.

När och var? Tisdag den 12 mars kl 18.15 på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

Biljetter och mer info: Storydox – Pappa! på Facebook.