Åke "Parabolmannen" Lindquist Foto: Privat

Parabolmannen om 80-talets antennvåg i Norrort: "De hade pengar"

Åke Lindquist aka Parabolmannen släpper en bok om sin tid i Norrort då han som ensam knegare monterade tusentals tallrikar i bland annat Täby och Danderyd.

  • Publicerad 15:56, 8 feb 2018

I omkring tio års tid jobbade Åke Lindquist som säljare och monterare av parabolantenner i Stockholm och för det mesta i Norrort. Tiden i bland annat Täby och Danderyd betydde mycket för Åke som nu skrivit en bok: Parabolmannen - only dead fish follow the stream.

­ Jag flyttade till Stockholm 1985 när jag sökte jobb. Min bror bodde redan här så det underlättade och gjorde att jag vågade ta steget. Det betydde väldigt mycket för mig och jag blev en helt ny människa.

Efter att ha sålt och monterat över tusen paraboler i Norrort blev han ett välbekant ansikte bland lokalborna.

Villastäderna var perfekta

Försäljningen av paraboler och monteringen av dessa var som gjutet för villastäderna i Norrort där det fanns många villor.

­ Och där fanns även de som hade pengar och ville investera i en parabolantenn, säger Åke.

För det mesta köpte folk paraboler under vintern. vilket försvårade hans arbete.

­ Det var väldigt kallt och svårt att jobba i mörkret. Och för det andra jobbade jag ensam vilket gjorde det ännu mer jobbigt.

Förutom vädret var en annan utmaning de gigantiska husen i Danderyd.

­ Danderydsborna ville alltid fundera lite extra, undersöka andra bolag och jämföra. Och sen skulle jag klättra upp på de där gamla och besvärliga taken på enorma hus i Djursholm. Det var väldigt problematiskt.

Träffade kändisar

En som köpte parabolantenn av Åke var gitarristen och kompositören Janne Schaffer.

­ Han var en riktigt trevlig kille, väldigt ödmjuk och hjälpte mig montera parabolen. Han hade köpt en stor motordriven parabol och ville ha satellit till varje våning och han tyckte väl synd om mig som ensam skulle montera allt.

Boken finns att köpa på några av de större bokhandlarna på nätet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30