Paradiset i Akropolis

Charalampos ”Babbis” Faniadis är en känd profil inom Akropolis IF. Kistabon som fann ett paradis i föreningslivet när han kom till Sverige från Grekland fyller 65 den 11 september.

  • Publicerad 10:43, 11 sep 2017

Charalampos Faniadis föddes i Grekland och växte upp i Thessaloniki med sina föräldrar och två bröder. Men när han vid 18 års ålder nekades att studera på universitet kände han sig tvungen att lämna Grekland för Sverige. Hans dåvarande hemland var vid den här tiden en diktatur och med hans familjs vänsterbakgrund tillät inte regeringen honom att studera vidare.

– Det var inget lätt beslut att lämna, men det är fortfarande det bästa beslut som jag har fattat. Den 13 april 1971 kom jag till centralstationen i Stockholm och jag har varit i Sverige sedan dess, säger Charalompos Faniadis.

I diktaturens Grekland var det knappast fritt att bilda en förening utan regeringens inflytande. Därför var entusiasmen stor när han i Sverige upptäckte att han kunde medverka fritt i olika föreningar och ta del av demokratin.

– Det var ett paradis, säger Charalampos Faniadis.

”Babbis” har ett stort samhällsengagemang och har varit aktiv i flera olika föreningar. Mest känd är han dock för sitt arbete med Akropolis IF där han varit ordförande i 23 år i tre olika sejourer. Det han känner starkast för är den sociala biten och att med hjälp av fotboll och föreningen erbjuda ungdomar något.

– A-laget är skyltfönstret. Men det är i ungdomsverksamheten vi har gjort de verkliga insatserna med att rädda folk från kriminalitet och knark, säger han och tillägger att han ibland träffat folk som på ett uppskattande vis påminner om vad Akropolis betytt för dem.

Charalampos Faniadis menar också att det inte enbart är viktigt för ungdomarna att inte hamna snett i livet, utan också att de kan bli förlorade resurser för Sverige.

– Sverige är ett litet land som inte har råd att tappa en enda unge till kriminalitet och droger.

Han säger ”vi” när han talar om insatser inom föreningslivet för att betona att det är många som gör det möjligt att driva en förening som Akropolis och hjälpa ungdomar.

– Jag vill hylla alla ledare i alla föreningar, säger han.

Han är fortfarande engagerad i föreningslivet, även om han inte är lika aktiv som när han arbetade som mest. Han har ännu inte gått helt i pension yrkesmässigt, utan vikarierar ibland som lärare.

– Det är inga 60–70 timmar längre, säger han.

När han nu fyller 65 år är det inget som bekymrar honom.

– Livet är vad man gör det till. Visst kan kroppen säga ifrån ibland, men i skallen och hjärtat känner jag mig inte så gammal.

MER Charalampos Faniadis

Ålder: 65 år den 11 september.

Familj: Frun Stettan, 62, dottern Chrisoula, 38, och sonen Adam
Orfeus, 32.

Bor: I Kista sedan 1988.

Yrken: Har jobbat som
lärare och taxichaufför.

Ordförande i Akropolis: 1975–1990, 1992–1997, 2001–2004.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.