Johannes Cullberg, grundare av Paradiset. Foto: Kate Gabor

Paradiset kan återuppstå

Johannes Cullberg gav allt han hade för att rädda sitt varumärke. Nu hoppas han kunna starta upp butiken på Södermalm igen.

  • Publicerad 09:22, 11 maj 2020

Matkedjan Paradiset som haft butiker i NK-gallerian och på Södermalm, meddelade i slutet av mars att de tvingats till konkurs. Nu har ägaren Johannes Cullberg köpt tillbaka sitt varumärke.

– Det är väldigt bra, det är skönt att kunna jobba lite framåt. Jag har tagit tillbaka varumärket vilket är en grund för att kunna ta sig vidare, säger Johannes Cullberg.

Enligt Johannes Cullberg tar det lång tid för nya matbutiker att etablera sig på marknaden, något som han var väl medveten om vid start. Men efter sex år såg det ut som att Paradiset äntligen skulle bli lönsamt – men så kom corona.

– På ett sätt var corona bra för daglig varuhandel, det ökade vår omsättning men för oss var det ändå väldigt dålig timing. Vi har mitt inne i en finansieringsperiod och när finansmarknaden kraschade så tappade vi en av våra största investerare. Just den här gången låg marginalerna på precis fel sida, säger Johannes Cullberg.

"Det var mitt sista bud"

Konkursbudgivningen kan liknas med en bostadsbudgivning menar Johannes Cullberg. Det var en seg process och konkursförvaltaren gjorde allt för att höja priset.

– Till sist gick det vägen. Det var mitt sista bud, jag hade inte kunnat gå högre, säger han.

Johannes har blandade känslor inför vinsten. Det var hans egna varumärke som han står registrerad på i hela Europa som han nu behövde betala dyrt för att få använda.

– Men vad ska man göra? Det hade känts fruktansvärt om någon annan hade köpt upp det som jag jobbat för under så lång tid. Jag vet inte vad jag hade gjort då, säger han.

Johannes säger att han inte kan uttala sig om processen om att få tillbaka butiken på Söder mer än att de har det som mål.

– Men det är mycket som ska gå i lås först. Om det går vägen kommer det inte ske till sommaren utan först till hösten, säger han.